Amsterdam Oud Zuid


Museumplein krijgt internationale prijs

Amsterdam is trots op de toekenning van `the international Carlo Scarpo Prize for Gardens 2008' aan de Deense tuin- en landschapsarchitect Sven-Ingvar Andersson voor zijn ontwerp van het Museumplein. Het college van B&W en het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Oud-Zuid feliciteren mevrouw Andersson, de dochter van de in 2007 overleden Sven Ingvar Andersson, die de prijs in ontvangst zal nemen.

Het ontwerp van het Museumplein weerspiegelt Andersson's ideeën over een grote, weidse ruimte in de stad, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en even kunnen rondwandelen of ontspannen.

Stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries:

"De goede dingen van het plein willen we natuurlijk behouden. Toch zijn er in de toekomst aanpassingen nodig vanwege toegenomen bezoekersstromen. Samen met deskundigen, omwonenden, bedrijven en organisaties gaan we de sterke kanten van het plein benoemen en de zaken die verbeterd moeten worden in kaart brengen. Ik hoop sterk dat het ontwerp van Andersson zo flexibel is dat het de noodzakelijke aanpassingen binnen zijn ontwerpuitgangspunten mogelijk maakt."

Deze aanpassingen zijn nodig als het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum na de verbouwingen hun entrees naar het plein keren. Grotere bezoekersstromen op het plein zullen hiervan het gevolg zijn. Gemeente en Stadsdeel Oud-Zuid streven naar een Museumplein dat een nog sterkere culturele uitstraling heeft, dat gastvrij is, dat een metropolitane uitstraling heeft, dat er verzorgd uitziet en dat berekend is op de vergrote bezoekersstromen.