Rekenkamer Rotterdam

Jaarverslag 2007
31-Mar-2008

Dit jaarverslag bevat het verslag van de werkzaamheden in 2007 van de Rekenkamer Rotterdam, van de Rekenkamer Barendrecht én van de Rekenkamer Lansingerland.
Deze verslagen zijn niet alleen geïntegreerd uit oogpunt van doelmatigheid. Het biedt ook de mogelijkheid aan raadsleden en andere belangstellenden om op hoofdlijnen kennis te nemen van de activiteiten die bij de twee andere gemeenten zijn uitgevoerd. En tenslotte maakt het, niet onbelangrijk, voor alle drie de gemeenten helder welke kosten voor de eigen rekenkamer ten laste zijn gebracht bij de gemeenten.

Directeur en medewerkers van de rekenkamer zijn benoemd respectievelijk aangesteld bij de Rekenkamer Rotterdam. De Rotterdamse raad heeft verordend dat de directeur tevens benoemd kan worden als lid van de rekenkamer van andere gemeenten die deel uitmaken van de stadsregio Rotterdam. Na Barendrecht (2003) heeft afgelopen jaar ook de gemeenteraad van Lansingerland bij de instelling van haar rekenkamer hiervoor gekozen. Voor deze gemeenteraden heeft dit als voordeel dat de eigen rekenkamer verzekerd is van de kennis en ervaring die bij de Rekenkamer Rotterdam is opgebouwd. Een doelmatige en effectieve keuze. Voor Rotterdam is het voordeel dat de eigen rekenkamer niet alleen licht groeit en daarmee wat robuuster wordt maar vooral dat kennis wordt vergaard van andere vormen van beleid en bestuur. Vormen die op onderdelen interessante verschillen én overeenkomsten laten zien. Soms is het gras bij de buren groener, soms blijkt het er verdord maar soms is het ook gewoon onvergelijkbaar.

Iedere gemeente is als geheel uniek. De onderwerpen voor rekenkameronderzoek en de resulterende rapporten verschillen dan ook. Ook historie, sfeer en verhoudingen in en met het bestuur (raad, commissies, het college van Burgemeester en Wethouders (B en W) vragen om differentiatie in communicatie voor ieder van de rekenkamers. Dat maakt het werken voor verscheidene gemeenten juist interessant. Waar wij niet op differentiëren is de vereiste zorgvuldigheid van ons onderzoek en de objectiviteit in de oordeelsvorming. En ons doel blijft om met onafhankelijk onderzoek bij te dragen aan een verbetering van de doelmatigheid, doeltreffendheid, rechtmatigheid en transparantie van het openbaar bestuur. Ik denk dat dit verslag een goed inzicht biedt in de mengeling van nieuwsgierigheid en eigen wijsheid waarmee wij onze werkzaamheden in 2007 hebben verricht en ons doel dichterbij hebben gebracht.

Drs. Robert Mul MPA,
Directeur

download het jaarverslag

Rapportenoverzicht >>
Minervahuis II, Meent 94 Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010
- 4172242 ____________________