Raad van de Europese Unie

Here is the latest news for which you have subscribed.


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring over Belarus :
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/99680.pdf (your selected language)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Belarus

Namens de lidstaten van de Europese Unie spreekt het voorzitterschap zijn diepe teleurstelling uit over de arrestatie van een groot aantal deelnemers, vooral jongeren, en veroordeelt het gebruik van geweld voor het uiteendrijven van vreedzame demonstranten naar aanleiding van de viering van de Dag van de vrijheid in Minsk en andere steden van Belarus op 25 maart. De Europese Unie herinnert eraan dat de belangrijkste demonstratie in Minsk door het stadsbestuur was toegestaan en vreedzaam is verlopen en roept Belarus op de gearresteerden onverwijld vrij te laten en hen niet verder te vervolgen. De Europese Unie heeft herhaaldelijk uiting gegeven aan haar bereidheid om constructieve betrekkingen met Belarus te ontwikkelen. Zij heeft er met voldoening kennis van genomen dat op één na alle internationaal erkende politieke gevangenen in Belarus in vrijheid zijn gesteld. De Unie herhaalt dat zij verwacht dat de laatste politieke gevangene, de heer Aliaksandr Kazulin, onvoorwaardelijk en onverwijld zal worden vrijgelaten. Dit zou de Europese Unie in staat stellen geleidelijk een dialoog aan te knopen met Belarus.

Willen zij hun betrekkingen met de Europese Unie verbeteren, dan moeten de autoriteiten van Belarus zich onthouden van verdere arrestaties en een einde maken aan de vervolging van vertegenwoordigers van Belarussische maatschappelijke organisaties. Bijzonder zorgwekkend in dit verband zijn de gebeurtenissen van 25 maart en de arrestaties, sedert 27 maart, van lokale journalisten in het gehele land die contacten hebben met buitenlandse media, alsook de behandeling van de ambassadrice van de Verenigde Staten in Minsk die, samen met een groot deel van haar personeel, gedwongen werd het land op zeer korte termijn te verlaten. De Europese Unie hoopt dat Belarus nu spoedig concrete stappen zal zetten om opnieuw een positief elan te geven aan de betrekkingen tussen de Europese Unie en Belarus.
De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.