Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WAKKER DIER: "LEI EN LNV PLAATSEN ZELF BEREN OP DE WEG NAAR EINDE BIGGENCASTRATIE"

Amsterdam 1 april 2008; "Het vandaag gepubliceerde onderzoek over biggencastratie van het LEI (Landbouw Economisch Instituut), in opdracht van het ministerie van LNV is gebaseerd op foute aannames," stelt Wakker Dier. Het rapport gaat er van uit dat "alternatieven om berengeur te verminderen of te detecteren niet beschikbaar zijn" en dat een lager slachtgewicht de enige oplossing is. Dat is een foute aanname. Australië bijvoorbeeld werkt al jaren met immunovaccinatie. Ook berengeurdetectie is mogelijk. "Er zijn weer eens beren op de weg geplaatst," reageert Hanneke van Ormondt, de woordvoerder van Wakker Dier. "Ten eerste kijkt het LEI niet naar alle oplossingen. Ten tweede heeft het rapport het over grote economische gevolgen terwijl de kosten neerkomen op 4 eurocent per karbonade. Een kleine prijs voor het weglaten van de pijnlijke ingreep".

De agrarische sector laat hier en daar signalen horen dat omschakelen naar verdoofde castratie per 1 juli 2008 niet haalbaar is, zoals was afgesproken met de Nederlandse supermarkten en de overheid. Wakker Dier wijst op de veel grotere economische gevolgen indien Nederland haar verdovingsverplichting niet nakomt. Afnemers zullen varkensvlees en masse in het buitenland inkopen, in landen waar inmiddels al helemaal niet meer gecastreerd wordt zoals Engeland, Portugal en Spanje. Vleesverkopers in ons land zoals de Febo, McDonald's en Burger King hebben de castratie al helemaal afgeschaft. Ook supermarkt Jumbo heeft aangegeven op korte termijn deze stap te willen zetten.

Wakker Dier onderschrijft dat helemaal stoppen met castratie verreweg de beste oplossing is. Dit kan nu al worden gerealiseerd door de varkens op een lager gewicht te slachten. De cijfers van het LEI wijzen uit dat dit de karbonade slechts 4 cent duurder maakt.

Meer informatie:

Hanneke van Ormondt/ Wakker Dier

020 4604210 / 06 45756529