Goede ervaringen met mestvergisting in Friesland
1 apr 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

In opdracht van de provincie Friesland heeft de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR zeven melkveebedrijven gevolgd die begonnen zijn met mestvergisting. Hun prestaties zijn een jaar lang bijgehouden. Uit het onderzoek blijkt dat de ervaringen met het vergistingproces goed zijn en de veehouders weinig problemen hebben met de afzet van hun digestaat. De zeven deelnemende veehouders verminderden het kunstmestgebruik met gemiddeld 50%.

Het onderzoek was de tweede fase van een monitoringsonderzoek van mestvergisters in Friesland; begin 2005 voerde ASG onderzoek uit naar de potentie van mestvergisting op bedrijfsniveau en voor de provincie als geheel. Onderzoeker Hendrik Jan van Dooren van ASG: âOp basis van de resultaten van dit project kunnen we concluderen dat mestvergisting een goede bijdrage levert aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het vergistingsproces loopt bij veel bedrijven boven verwachting. De verwachte gasproducties worden vaak ruimschoots gehaald.â Ook de ervaringen met het uitrijden van digestaat op eigen land zijn zeer positief. Het digestaat is goed verpompbaar, nagenoeg reukloos en heeft een goede bemestingswaarde.

Door het instellen van de MEP-regeling en het publiceren van de zogenaamde positieve lijst raakten eind 2003 in de provincie Friesland veel melkveehouders geïnteresseerd in mestvergisting. Veehouders kunnen door de duurzame opwekking van energie eindige, fossiele brandstof besparen en een bijdrage leveren aan reductie van de uitstoot van broeikasgassen, met name methaan. De overheid heeft de MEP-subsidie in 2006 vrij plotseling stopgezet, waardoor de ondernemers nu nog weinig vertrouwen hebben in de toekomst van mestvergisting.

Rapport 104 âMonitoring mestvergisting in de provincie Fryslânâ kunt u hier bekijken.

Contact
Hendrik Jan van Dooren
Tel. 0320 - 293 436
hendrikjan.vandooren@wur.nl