Vereniging Milieudefensie


Actie Kruiwagen gestart

kruiwagen ZWL.jpg 31 maart 2008 - Leden van Natuur en Milieu Zwartewaterland scheppen een kruiwagen vol met aarde van de Mastenbroekpolder. Deze locatie wordt bedreigd door de aanleg van een onnodig nieuw bedrijventerrein. De kruiwagen is één van de dertig die op donderdag 24 april op het Binnenhof in Den Haag samen worden gebracht. Daar vraagt de landelijke vereniging Milieudefensie de dertig gebieden, die daar symbolisch aanwezig zijn als dertig kruiwagens met aarde, te beschermen. Milieudefensie trekt daarmee ten strijde tegen de aanleg van overbodige bedrijventerreinen.

De Kamercommissie vergadert die dag over het nationale beleid voor bedrijventerreinen. Alle de te beschermen landschappen zijn beoogde locaties voor nieuwe bedrijventerreinen. Het merendeel van de lokale groepen sloot zich meteen aan bij deze ludieke campagne, die deel uitmaakt van de vorig jaar ingezette campagne 'Spaar het Landschap, Recycle de Ruimte'. In de campagne staan 30 bedreigde landschappen centraal waar nieuwe bedrijventerreinen zijn gepland.

Naast de dertig kruiwagens met grond wil Milieudefensie het parlement de 80.000 handtekeningenkaarten aanbieden die verzameld zijn tijdens de campagne. Op de handtekeningenkaarten staan de volgende drie eisen aan regering en parlement:


1) Stop de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen zolang oude leegstaan.
2) Maak intensiever gebruik van de ruimte.
3) Stel een fonds in voor de herstructurering van oude bedrijventerreinen.

KW-Moerdijk.jpg De kruiwagenactie van Milieudefensie en de lokale groepen symboliseert de waarde van het landschap waar zij zich voor inzetten. Op deze manier wordt zichtbaar wat er verloren gaat als het rijk zijn beleid niet drastisch wijzigt. De Kruiwagenactie legt de relatie tussen het landelijk beleid en de gevolgen daarvan op lokaal niveau. Op 28 maart ging de actie van start in Moerdijk.

Hoe we omgaan met onze bedrijventerreinen en de planning van nieuwe terreinen kan anders en moet anders! Het is belangrijk dat de leden van de Tweede Kamer dit gaan beseffen. Zij hebben daar immers een belangrijke stem in. Milieudefensie blijft de regering zeggen zolang het nodig is: "Spaar het landschap, Recycle de Ruimte".