Ministerie van Buitenlandse Zaken

Saffraanteelt Uruzgan op schema


01 apr 2008 | Boeren in Uruzgan kunnen dit najaar de eerste volwaardige saffraanoogst binnenhalen dankzij een door Nederland opgezet project. Dat maakte de Nederlandse ambassade in Kabul vandaag bekend.
Afghaanse boeren planten krokusbollen voor saffraanteelt Foto: Buitenlandse Zaken

Saffraanteelt en -productie lijken inmiddels een geaccepteerd gegeven te zijn in Uruzgan. Uit onderzoek van het Nederlandse bedrijf dat de introductie begeleidt, blijkt dat de velden goed verzorgd worden. De resultaten die Nederland voor de oogst van 2008 voor ogen had, worden waarschijnlijk volledig gehaald.

In de zomer van 2007 startte Nederland in Uruzgan een saffraanproject, gefinancierd door het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Nederland helpt lokale boeren en hulpinstanties met de verspreiding van de bollen en kunstmest. Ook geeft Nederland trainingen aan de betrokkenen over de teelt en de verzorging van saffraan.

Het project is bedoeld om inkomen te verschaffen aan de boerenbevolking van Uruzgan en als alternatief voor papaverteelt (de grondstof voor heroïne en opium). Saffraan is een kostbare specerij, en de teelt ervan is lucratief. Gemiddeld oogst een boer vijf kilo saffraan per hectare. De opbrengst is, afhankelijk van de kwaliteit, gemiddeld tussen de 1000 en 1100 euro per kilo.

Saffraan bestaat uit de gedroogde oranjerode stigmata van een najaarskrokus (crocus sativus). In de keuken wordt saffraan gebruikt als kleur- en smaakstof.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Informatie over het saffraanproject

* Dossier Afghanistan