Gemeente Eemnes

Persberichten

Regio Gooi en Vechtstreek start met kwartiermakers Innovatieve Verbinding in de Noordvleugel

Dit doen zij samen met o.m. de Kamer van Koophandel, de provincie Noord-Holland en een groot aantal stakeholders uit bedrijfsleven en onderwijs. In het programma Innovatieve Verbinding in de Noordvleugel zijn de regionale ambities voor economie en werk verwoord. Kort samengevat richt de regio zich op de volgende zaken:


- Het benutten van drie voor de regio reeds succesvolle economische sectoren, t.w. media, zorg en toerisme. Hierbij wordt nadrukkelijk gestreefd naar innovatie in deze sectoren, om een impuls aan de regionale economie te geven. Ook wordt gekeken naar crosssectorale mogelijkheden.

- De uitvoering wordt vormgegeven in innovatieplatforms voor de sectoren zorg en toerisme, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ervaring die in een soortgelijk platform, iMMovator, reeds is opgedaan. Kern van deze platforms is dat een netwerk ontstaat tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid, waaruit innovatie tot stand komt. Er zullen regelmatig netwerkcafés georganiseerd worden om het netwerk te versterken.

- Realiseren van duurzame ruimte voor werk, waarbij optimalisering van het bestaande aanbod aan werklocaties (door herstructurering en intensivering) en behoud van de huidige omvang aan werklocaties uitgangspunten zijn.

- De uitvoering hiervan zal worden vormgegeven in een regionale samenwerkingsvorm. Momenteel wordt hierbij gedacht aan een Regionaal Fonds voor Transformatierechten, waarbij uitgangspunt is om bij transformatie van werklocaties naar woningbouw, de ruimte voor werk elders te compenseren.

De komende zes maanden hebben de gewestgemeenten, samen met de Kamer van Koophandel en de provincie Noord-Holland, twee kwartiermakers Innovatieve Verbindingen aangesteld. Het is hun taak om in de zomer van 2008 de volledige organisatie rondom Innovatieve Verbindingen gereed te hebben. Dit betekent dat de innovatieplatforms voor zorg en toerisme dan operationeel zullen zijn. De komende maanden wordt daarnaast ook al begonnen met een aantal concrete innovatieprojecten in de drie sectoren, zodat de innovatieplatforms een vliegende start kunnen maken.

Een andere belangrijke taak van de kwartiermakers is het bieden van uitzicht op een bestendige financiering voor de innovatieplatforms. Hiertoe richten zij zich op een aantal interessante Europese en nationale subsidieprogrammas. Maar ook bedrijfsleven en kennisinstellingen zullen benaderd worden om met menskracht en middelen aan zowel de innovatieplatforms als de projecten deel te nemen. Het kwartiermakerschap zal worden ingevuld door Freek van t Ooster en George Freriks. Beide personen beschikken over uitgebreide en relevante werkervaring en werken bovendien al enige jaren samen in projecten die gericht zijn op de economische versterking en innovatie. Zij hebben een uitgebreide kennis van de sectoren media, toerisme en zorg en zijn bovendien nauw betrokken bij iMMovator.

Op 6 mei a.s. van 15u30 tot 18u00 vindt een eerste netwerkcafé plaats op Landgoed Zonnestraal te Hilversum, met als thema Crosssectorale kansen op het snijvlak van zorg en toerisme. Voor deze bijeenkomst zal een brede vertegenwoordiging vanuit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid worden uitgenodigd. Belangstellenden voor dit netwerkcafé kunnen hun interesse kenbaar maken per email: kwartiermaker@gg-v.nl. Zij worden dan z.s.m. op de hoogte gesteld van het programma.

(Gepubliceerd 01-04-2008)