Hulpverlening seksueel geweld

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP-2834746


1 april 2008

Met deze brief doe ik u informatie toekomen over de actie die ik heb ondernomen om het aanbod van hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld bij het algemeen maatschappelijk werk en de GGZ te verbeteren. Hiermee voldoe ik aan de motie over dit onderwerp, nummer 1391, van het lid C.W.A. Jonker (CDA), ingediend tijdens het notaoverleg van de Emancipatienota "Meer kansen voor vrouwen. Emancipatiebeleid 2008-2011" van 12 november 2007.

De Stichting Ambulante Fiom heeft de afgelopen jaren haar aanbod op het gebied van hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld afgebouwd. Dit heeft als reden dat deze hulpverlening een taak is van het algemeen maatschappelijk werk en de GGZ. Bij het aanbod van hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld kunnen deze partijen gebruik maken van de (nog aanwezige) expertise op het terrein van seksueel geweld bij de Stichting Ambulante Fiom. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de hulpverlening ligt bij de professionals.

Tijdens een overleg met GGZ Nederland heb ik aandacht gevraagd voor de (kwantiteit en kwaliteit van) hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld. Ik heb GGZ Nederland verzocht hierover contact op te nemen met de Stichting Ambulante Fiom. GGZ Nederland heeft aangegeven dit te zullen doen. Tevens heb ik de MO-groep aangespoord meer op dit gebied te doen, eventueel met hulp van de Stichting Ambulante Fiom. Daarnaast zal ik de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) vragen aandacht te besteden aan de problematiek van seksueel geweld.

Tot slot heb ik in mijn brief `Beschermd en weerbaar' van 10 december 2007 aangekondigd dat ik zal aansluiten bij het voornemen van de minister van OCW een werkconferentie te organiseren. Het doel van deze werkconferentie is te inventariseren hoe de aandacht voor geweld (waaronder seksueel geweld) structureel kan worden ingebed in de beroepsopleidingen van professionals. Deze conferentie vindt in het najaar van 2008 plaats.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker