RVD/Kon.Huis nr. 68: Prins van Oranje - Werkbezoek Klimaatprojecten Noord Nederland

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINS VAN ORANJE BEZOEKT KLIMAATPROJECTEN NOORD NEDERLAND

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan drie projecten die betrekking hebben op de klimaatverandering. De Prins bezocht de herinrichting Peizer-Eeldermade in de gemeente Noordenveld, de herinrichting van het Zernikecomplex in Groningen en de ontwikkeling van de Eemshaven als energiehaven.

De herinrichting Peizer-Eeldermade is een project dat is ontwikkeld door vijf natuurorganisaties om Nederland klimaatbestendiger te maken. Door middel van klimaatbuffers worden gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme neerslag, lange droogte en warmere zomers, deels opgevangen.

Dit komt met name de natuurwaarden ten goede en beschermt de direct stroomafwaarts gelegen stad Groningen beter tegen overstromingen.

Het Zernikecomplex wordt getransformeerd tot een groene en autoluwe campus voor verschillende instellingen voor hoger onderwijs. De panden van de Rijksuniversiteit Groningen zullen met behulp van koude-warmte-opslag worden gekoeld en verwarmd. De Universiteit werkt daarbij intensief samen met andere universiteiten, overheden en bedrijfsleven.

In de Eemshaven worden naast de bestaande Nuoncentrale mogelijk twee nieuwe energiecentrales en een terminal voor Liquified Natural Gas gevestigd. Hierbij worden de mogelijkheden voor CO2-afvang en --opslag verkend.

Dit bezoek maakt deel uit van de werkbezoeken die de Prins aflegt in het kader van het Programma Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van VROM.

Noot voor redacties (