Senternovem



01-04-2008 | Milieucampagne in Deurne

Een milieucampagne in een praktisch handboek. De SRE Milieudienst ontwikkelde dit handboek om gemeenten te helpen bij hun klimaatbeleid. Verschillende gemeenten gingen met het boek aan de slag, zo ook de gemeente Deurne. Zij heeft de campagne vorig jaar daadwerkelijk uitgevoerd: een groot succes.

Het handboek met de titel `Campagne energiegebruik in gebouwen' is in 2006 bedacht door de SRE Milieudienst in het kader van het milieubeleid. Het boek is een handleiding voor het opzetten van een interne milieucampagne voor gemeenten. Hoe krijg je gemeenteambtenaren betrokken bij het milieubeleid? Welke middelen zet je in, en wanneer? Het handboek weet raad. In Deurne is het in ieder geval gelukt.

Drie thema's
De gemeente Deurne was gedurende twee maanden gericht op drie thema's: energie, water en papier. De medewerkers van het gemeentehuis werden geconfronteerd met hun eigen energie-, water- en papierverbruik. Bijvoorbeeld door posters of ludieke acties. Ook konden medewerkers hun beste besparingstips indienen. Er wordt nu gekeken hoe die ideeën nog dit jaar ingevoerd kunnen worden.

Bewustwording geslaagd
In Deurne zijn ze zeer tevreden met het resultaat van de campagne. Medewerkers van het gemeentehuis zijn zich meer bewust geworden van het energie-, water- en papierverbruik. Dat blijkt uit de nul- en de effectmeting. Het draagvlak voor interne milieuzorg als aandachtspunt is vergroot en er is ook sprake van een gedragsverandering in het papier- en energieverbruik. Nu kopieert 86 procent van de medewerkers dubbelzijdig. Voor de campagne was dat 48 procent. Ook doet nu 84 procent van de ondervraagde medewerkers het licht uit als ze een ruimte verlaten, tegenover 68 procent aan het begin van de campagne. Kortom: gebruik van het handboek heeft nut en ook andere gemeenten kunnen op deze manier flink besparen.