Senternovem



01-04-2008 | Energielasten als uitgangspunt bij ontwikkelen van woningen

De kosten van verwarming en warm tapwater vormen een steeds groter deel van de woonlasten. Bij het ontwerpen van woningen wordt tot nu toe nog weinig rekening gehouden met de kosten van toekomstige bewoners voor gas of elektriciteit. Vaak probeert de ontwikkelaar de bouwkosten te minimaliseren terwijl het woningontwerp nog precies voldoet aan de geldende EPC-eis. Voor de huurders of kopers van die woningen leidt deze manier van werken niet automatisch tot een optimaal resultaat vanuit het oogpunt van maandelijkse energielasten. Toch kan het ontwerp wel worden geoptimaliseerd voor minimale energielasten door het ontwikkelingsproces op een aantal punten anders in te richten.

Het is verstandig om al in de Voorlopige Ontwerp-fase vergelijkingen te maken van de verschillende opties waarin de maandlasten voor verwarming en warm tapwater. Op basis daarvan kunnen corporaties en projectontwikkelaars gefundeerde afwegingen maken voor het niveau van isoleren, ventilatiesysteem en het warmteopwekkingssyteem. Zo kunnen zij hun klanten tegen acceptabele prijzen woningen leveren met lage energielasten.

Wilt u meer lezen over "Energielasten als uitgangspunt bij ontwikkelen van woningen"? Het volledige rapport kunt u hier downloaden.