Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse zorgverzekering blijft intact (01/04/08)

Het Europese Hof van Justitie heeft zich vandaag uitgesproken over het systeem van de Vlaamse zorgverzekering. Het arrest van het Hof vereist dat er beperkte technische bijsturingen nodig zijn om het huidige systeem in overeenstemming te brengen met de Europese rechtsregels. De N-VA betreurt dat de Franse Gemeenschap zich via juridische omwegen en spitsvondigheden tegen deze sociale maatregel keert. Blijkbaar ziet men deze extra sociale bescherming liever verdwijnen als men er zelf niet van kan genieten. Dat noemt N-VA afgunstfederalisme.

In 1999 voerde de toenmalige Vlaamse regering de zorgverzekering in die niet-medische kosten terugbetaalt als iemand zorgbehoevend wordt. Jaarlijks moeten Vlamingen die in Vlaanderen wonen en werken en buitenlanders die in Vlaanderen werken zich aansluiten bij de zorgkas en een premie van 25 euro betalen. Inwoners van Brussel kunnen vrijwillig toetreden.

Voor Franstalige politici is de Vlaamse zorgverzekering al langer dan vandaag een doorn in het oog wat tot eerdere juridische procedures heeft geleid. Met Europese omwegen en juridische spitsvondigheden tracht de Franse Gemeenschap alsnog deze aanvullende sociale bescherming te ondergraven.

De N-VA stelt in eerste lezing vast dat de uitspraak van het Europese Hof het principe van de Vlaamse zorgverzekering niet op de helling plaatst en de extra sociale bescherming vrijwaart die Vlaanderen heeft uitgebouwd. Het Hof spreekt zich dus niet uit over het interne communautaire debat in België, maar bekijkt de zaak met een klassieke Europese bril, met name het vrij verkeer van werknemers.

De klacht is in de eerste plaats het gevolg van het feit dat de Franse Gemeenschap geen zorgverzekering heeft uitgebouwd en andere beleidskeuzes maakt, aldus N-VAers Frieda Brepoels en Louis Ide. "Dat is vanzelfsprekend hun volste recht. Maar het getuigt toch niet echt van federale loyauteit als men alles in het werk stelt om een Vlaamse maatregel, die perfect sociaal is, te gaan aanvallen. Trouwens, uit de regeringsbesprekingen in Hertoginnedal bleek dat de Franstaligen een federale zorgverzekering willen. Men gunt de Vlamingen geen zorgverzekering, maar als men er zelf van kan genieten, is het plots wél een goede maatregel. Sorry, maar dat noemen wij afgunstfederalisme".

Auteur:
Louis Ide, senator
Frieda Brepoels, Europees parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be
Url: www.n-va.be