Stichting Natuur en Milieu

NGOs volgen ontwikkeling nanotechnologie

1 april 2008 - Op 26 maart 2008 organiseerde Stichting Natuur en Milieu in samenwerking met Platform Gezondheid en Milieu en Vereniging Leefmilieu een workshop over nanotechnologie. Deze techniek maakt het mogelijk om door ingrijpen op het niveau van atomen en moleculen deeltjes te maken die geheel nieuwe eigenschappen hebben.

Het doel van de workshop was om maatschappelijke organisaties te informeren over de milieu- en gezondheidsrisico's die mogelijk verbonden zijn aan deze nieuwe technologie. In een fiks tempo werden de 23 deelnemers bijgepraat over het milieugedrag van nanodeeltjes en over het Nederlandse en EU beleid inzake nanotechnologie tot nu toe. Een vertegenwoordiger van de Duitse collega NGO BUND vertelde over hun ervaringen op dit thema. BUND is al een aantal jaren met het thema nanotechnologie bezig.

Argusogen
Tijdens de discussie waren de deelnemers het snel eens over het feit dat de milieubeweging ontwikkelingen inzake nanotechnologie met argusogen moet volgen. De ervaringen met (ultra) fijnstof geven aan dat zeer kleine deeltjes extreem schadelijk kunnen zijn, maar effectieve regelgeving ontbreekt geheel. Ondertussen komen er bijna dagelijks nieuwe producten op de markt die nanodeeltjes bevatten.

Een aantal van de aanwezige NGOs wil gaan samenwerken rond het thema nanotechnologie: lobby richting politiek voor goede milieuregels en labelling van produkten staat hoog op de agenda, evenals informatiecampagnes richting burgers. Binnenkort volgt een nieuw overleg over concrete gezamelijke acties.

Aan de workshop namen vertegenwoordigers deel van Stichting Natuur en Milieu, Deining Maatschappelijke Communicatie, IVAM UvA BV, Milieufederatie Noord-Brabant, Milieufederatie Noord-Holland, Milieufederatie Overijssel, RUG science and society group, Stichting AVS Proefdiervrij, Stichting Oikos, UU Faculteit Biologie, Vereniging Leefmilieu, WECF Women in Europe for a Common Future, Platform Gezondheid en Milieu, Bureau Beroepsziekten FNV, Stichting De Twaalf Ambachten, BUND

De organisaties die gaan samenwerken op het onderwerp nanotechnoloigie zijn Natuur en Milieu, Platform Gezondheid en Milieu, Vereniging Leefmilieu en WECF. Andere organisaties beraden zich nog.

Publicatiedatum: 01-04-2008