Gemeente Woerden

Maatschappelijke organisaties inspireren wethouder Haak


01 apr 2008

persbericht
Op 20 maart sloot Marjan Haak, wethouder Woerden Betrokken, haar tweede reeks maatschappelijke stages af. Bij professionele organisaties, maar ook bij organisaties waar juist veel vrijwilligers actief zijn. In de werkvoorziening de Sluis leek alles samen te komen. Marjan Haak:´Hier wordt passend werk geboden aan mensen die ik ook al tijdens een van mijn andere bezoeken ontmoet had. Kwetsbare mensen, voor wie een passende arbeidsplaats van groot belang is om mee te kunnen draaien in de maatschappij.´

Ontmoeting
In het totaal heeft de wethouder negen organisaties bezocht. Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Welzijn Ouderen, Inloophuis `Leven met kanker', en inloophuis 't Centrum, de Regiotaxi, de Plusbus, Kwintes, Adviesraad van de bijstand en de Sluisgroep. Al deze organisaties werken met mensen die op de een of andere manier iets te maken hebben met het programma Woerden Betrokken.

Dit programma van de gemeente heeft oog voor de meest kwetsbare mensen in Woerden. Het is daarom belangrijk voor de wethouder om zelf te ervaren welke drempels deze mensen dagelijks tegenkomen. Wat belemmert hen om mee te kunnen doen als ieder ander? En wat verwachten zij vervolgens van deze organisaties? Marjan Haak: `Maar bovenal wilde ik deze mensen zelf ontmoeten, gewoon menselijk contact maken. Dat is zeker voor een wethouder belangrijk!'

Versterking vrijwilligers
Veel van de organisaties zouden er niet zijn als er geen vrijwilligers waren. Vrijwilligers zijn belangrijk in onze maatschappij. at werd tijdens de bezoeken maar al te duidelijk. Zonder hun inzet en hulp zouden veel mensen het niet redden. De gemeente ontwikkelt beleid dat erop gericht is deze vrijwilligers te steunen. Het inhoudelijk ondersteunen van de vrijwilligers helpt hen goed te functioneren, maar drukt tevens waardering uit voor al het werk dat zij verrichten.

Passend werk van groot belang
Werk maakt misschien niet altijd gelukkig, maar is wel van groot belang om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Werkt biedt structuur in je leven, biedt sociale contacten en geeft voldoening. Dit geldt zeker voor mensen met een arbeidshandicap. De Sluisgroep spant zich in om voor deze mensen passend werk te vinden, binnen hun eigen organisatie of bij een andere werkgever.
Marjan Haak: ` Het is goed om ter plekke te zien hoe dit beleefd wordt.

De gemeente heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de Sluisgroep. Wij zijn een belangrijke partner voor deze organisatie en maken nieuw beleid op dit gebied. Daarom wilde ik ook hier een stagebezoek brengen.

Het bezoek leverde veel stof tot nadenken.
De volgende stap is het beleid zelf. U hoort van ons!

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |
Proclaimer|Colofon|Vraag en antwoord