Ingezonden persbericht


CULTUUR OP DE CAMPUS
Radboud Universiteit Nijmegen
www.ru.nl/cultuuropdecampus
April 2008

Met in april o.a.:

03 Film CONTROL

08 Band ONLY SEVEN LEFT

09 Workshop CREATIEF SCHRIJVEN i.s.m. Op Ruwe Planken

15 Nijmeegse voorronde NOOTUITGANG

22 DUITSE DAG Tafelvoetbaltoernooi

22 DUITSE DAG Movie Matters DAS LEBEN DER ANDEREN i.s.m. Soeterbeeck Programma

en door (wederom) uitbreiding van onze expo-ruimte maar liefst vier exposities: INGE HONDEBRINK Sportfotografe
SOFIE VAN DAM Fotografe
SAM VOOREN Kunstenaar
INGE JANSEN Tekenares

April 2008

Week 14

Dinsdag 1 april
KAF EN KOREN V laatste voorronde!
Kaf en Koren is allesbehalve een competitie voor bandjes van het kaliber dertien in een dozijn. Integendeel: afgelopen voorrondes passeerden de meest uiteenlopende studentenformaties de revue, met een repertoire van funk via rock, metal en electropop tot americana. Kaf en Koren is een avond niet weten wat er komen gaat, en dat maakt het zo leuk. Vanavond vindt de vijfde en laatste voorronde plaats en dat betekent dat de jury rond 22.30u de halve finalisten bekend maakt! Wees erbij voor optredens van de RU-bands The Blue Balls, Carver en Twenty-2-Choke (info: www.myspace.com/kafenkoren) én voor de namen van de zes bands die op 22 en 29 mei op het podium van Merleyn staan in de halve finales van studentenbandstrijd Kaf en Koren!
* 20.00-22.30u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.myspace.com/kafenkoren, www.myspace.com/carvernl, www.twenty-2-choke.com, www.myspace.com/fuckinblueballs

Woensdag 2 april
Film: CONTROL
De wereldberoemde Nederlandse popfotograaf Anton Corbijn, met ook vele videoclips op zijn naam, maakte met Control (2007) zijn debuut als speelfilmregisseur. En wat een debuut! De veelbesproken en -bekroonde film is een bescheiden, breekbaar en sterk portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis. Corbijn, die zich baseert op het boek van Curtis' weduwe Deborah Curtis, volgt de zanger van de legendarische en invloedrijke post-punkband Joy Division van zijn tienerjaren tot zijn vermaarde zelfmoord in 1980. Het spel van Sam Riley, de vele geslaagde muziekscènes, de voortdurende subtiele onderhuidse spanning en natuurlijk de prachtig gecomponeerde zwart-witbeelden waarin Corbijns signatuur meteen te herkennen valt, maken Control tot een must-see die je nog lang bijblijft.
* 19.00-21.00u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50

Week 15

Dinsdag 8 april
Band: ONLY SEVEN LEFT
Niets duurt eeuwig - het lijkt een wijze boodschap voor een band met een gemiddelde leeftijd van zestien jaar. Maar Only Seven Left klinkt niet als een beginnend bandje: de poëtische teksten hebben inhoud en de muziek is van professionele kwaliteit. De pakkende pianopopliedjes op de sfeervolle cd Forever Is a Lie wordt gebracht door frisse jongens met grote dromen. En die dromen komen meteen een beetje uit: de positieve recensies stromen binnen en Only Seven Left mag als LiveXS' local hero als jongste band ooit spelen in poptempel Paradiso.
* 20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.onlysevenleft.com

Woensdag 9 april
WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN i.s.m. Op Ruwe Planken Eén miljoen Nederlanders heeft literaire aspiraties. Jij ook? Ontdek je innerlijke poëet of auteur bij de workshop die Cultuur op de Campus organiseert met Nijmeegs literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Voor iedereen die kennis wil maken met creatief schrijven, benieuwd is naar het begrip markeerstiftpoëzie of gewoon richting wil geven aan zijn inspiratie. Deelname is gratis, maar vergeet niet te reserveren!
* 13.30-16.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (vleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, www.opruweplanken.nl, aanmelden: spc@student.ru.nl of 024-3612823, deelname gratis

Woensdag 9 april
Film: ADAM'S APPLES
In de inktzwarte komedie Adam's Æbler (2005) speelt Mads Mikkelsen (de bloeddruppels huilende slechterik uit 007's Casino Royale) een aartsoptimist van een pastoor in korte broek, die van zijn geloof dreigt te vallen. Oorzaak is de komst van de nukkige neonazi Adam, die in het plattelandskerkje een straf moet uitzitten met als doel een beter mens te worden. Adam laat in al zijn zwijgzaamheid echter de bodem onder Gods huis trillen. Regisseur Anders Thomas Jensen trekt zich niets aan van genregrenzen en hokjesdenken. Het resultaat is een bizar staaltje cinema vol droge humor, bijbelse verwijzingen, ontroerend klein leed en een groteske strijd tussen goed en kwaad.
* 19.30-21.15u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50, www.adamsapplesthemovie.net

Donderdag 10 april
Theatergroep ARTZÉNICO speelt SILENCIO/STILTE
Silencio/Stilte vertelt het verhaal van, eh . Het experimentele stuk Silencio/Stilte vertelt eigenlijk geen verhaal. Wel staat je drie kwartier van lachen, huilen, hysterisch mompelen en apathisch staren te wachten. Zonder verhaallijn of dialoog word je aan het denken gezet over maatschappelijke problemen. Artzénico is een theatergroep uit Quetzaltenango, Guatemala. De voorstelling is half Nederlands en half Spaans, maar te begrijpen voor iedereen. Dus ga de uitdaging aan en kom naar de Rode Laars!
* 12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis

Week 16

Dinsdag 15 april
Nijmeegse voorronde NOOTUITGANG
Nootuitgang is de landelijke singer-songwritercompetitie voor studenten. De voorrondes vinden plaats in twaalf verschillende steden en nu is het de beurt aan Nijmegen. Al twee jaar op rij komt de Nootuitgangwinnaar uit Nijmegen, en graag voegen we daar een derde aan toe! In de Nijmeegse voorronde strijden de muzikale talenten van de Radboud Universiteit om de felbegeerde plek in de finale op 31 mei in Eindhoven. Wees erbij en luister naar de mooiste liedjes die de Radboud Universiteit in huis heeft! Wil je zelf meedoen? Aanmelden kan tot en met 4 april via spc@student.ru.nl.
* 20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.nootuitgang.nl

Woensdag 16 april
THEATERSPORT Buiten Bereik vs. Licht Bespot
Welk theatersportteam krijgt het publiek en de zure jury aan zijn zijde met hilarisch improvisatietheater, daarin bijgestaan door pianist Jan-Pieter Maaijwee? Interactie is het sleutelwoord: de theatersporters hebben jóu nodig voor spel-input (noem een moordwapen, muziekgenre of sprookje). Bovendien ben jij degene die een onredelijke rechter de mond snoert met een welgemikte, druipende spons. En je hebt ook een flinke vinger in de pap bij de laatste scène, waar traditioneel het publiek de punten uitdeelt. Leef mee en lever jouw bijdrage op een avond vol humor, emotie en muziek.
* 20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

Donderdag 17 april
The Work of Director MICHEL GONDRY
Michel Gondry (1963) groeide in de jaren negentig uit tot één van de meest toonaangevende en innovatieve videoclipregisseur ter wereld. Ware videoclip-klassiekers uit zijn koker zijn de clip voor Daft Punks Around The World, de vele projecten met Björk en het geniale geknutsel met legoblokjes bij Fell In Love With a Girl van The White Stripes. Inmiddels bewees Gondry zich ook als gearriveerd scenarist en speelfilmregisseur met films als Eternal Sunshine Of The Spotless Mind en The Science Of Sleep. Maar in dit verzamelprogramma staat zijn korte werk centraal. Een selectie van videoclips, commercials, kortfilms en meer: komt dat zien!
* 12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis

Week 17

Dinsdag 22 april
DUITSE DAG Tafelvoetbaltoernooi
Aufgepasst Käsekopfen: op 22 april staat Cultuur op de Campus in het teken van onze oosterburen. We trappen de Duitse Dag om 15.00u af met een tafelvoetbalcompetitie in het CultuurCafé. Het voetbal mag zich dan op kleine schaal afspelen, de aloude strijd tussen die Mannschaft en Oranje is er niet minder om. Bestel daarbij sfeerverhogende bratwursten en pullen bier, want zoals Brecht al stelde: 'Erst kommt das Fressen, dann die Moral'! Meld je team tot en met 18 april aan via spc@student.ru.nl. Vanaf 19.00u is het tijd voor het beste van de Duitse cinema.
* 15.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, deelname gratis

Dinsdag 22 april
DUITSE DAG Movie Matters DAS LEBEN DER ANDEREN i.s.m. het Soeterbeeck Programma Berlijn, 1984: achter het IJzeren Gordijn houdt de Stasi de Oost-Duitse bevolking stevig onder de duim. Als de plichtsgetrouwe agent Weisler opdracht krijgt een kunstenaarskoppel met 'gevaarlijke ideeën' te schaduwen, valt het hem steeds moeilijker loyaal te blijven aan de staat. Debuterend regisseur Florian Henckel von Donnersmarck maakte een verpletterende entree in de filmwereld met dit prachtige drama, dat ontelbare prijzen in de wacht sleepte, waaronder een Oscar. De inleiding wordt verzorgd door dr. Yvonne Delhey, docente Algemene Cultuurwetenschappen en specialist op het gebied van Duitse literatuur en de DDR. Ze belicht zowel de historische achtergrond als de psychologische dimensie van de film.
* 19.00-21.30u, CC3, CollegezalenComplex, entree E1,50 (studenten) of E2,50, www.ru.nl/soeterbeeckprogramma, www.daslebenderanderen.nl

Expo

EXPO Sportfotografie INGE HONDEBRINK nieuwe exporuimte! Als fysiotherapeute in de revalidatiezorg kreeg Inge Hondebrink vaak folders onder ogen met het doel gehandicapten te enthousiasmeren voor sport. Hondebrink vond de gebruikte foto's niet stimulerend; de gehandicapten zagen er zo hulpbehoevend uit. Dat kon beter, vond ze. Hondebrink verruilde de fysiotherapie voor het vakvan fotograaf. En hoewel het thema sport en gehandicapten niet meer dan tien procent van haar werk uitmaakt, profileert zij zich in deze specialiteit het sterkst.
* April, achterwand Sportcafé, eerste verdieping Gymnasion, Heyendaalseweg 141, entree gratis, www.ingehondebrink.nl

EXPO Fotografe SOFIE VAN DAM
Sofie van Dam studeerde afgelopen zomer af als fotografe aan de Haagse kunstacademie. Ze maakt haar werk naar aanleiding van verhalen van anderen of zichzelf, waarbij ze de intieme, poëtische beelden niet helemaal invult. De foto's prikkelen de kijker om er zijn eigen betekenis en emotie aan toe te kennen.

* April, gang eerste verdieping Linneausgebouw, tegenover Linn6,Heyendaalseweg 137, entree gratis, www.janvanhoofgalerie.nl

EXPO Kunstenaar SAM VOOREN
Keuzes maken is niet Sam Voorens sterkste kant en daarom uit zijn creativiteit zich in diverse media. Kleurige knuffels, strakke zwart-wit tekeningen, enorme chaotische installaties en cartoonachtige schilderijen wisselen elkaar af. Rijmpjes over doorkliefde geliefden en verloren citaten staan te lezen in boekjes of op stukken karton. Alles anders, maar altijd herkenbaar door Voorens luchtige spel met alles wat we donker achten. In 2001 sloot Sam Vooren zijn Nijmeegse studiejaren af met een vrij doctoraal wijsbegeerte, om vervolgens in 2007 af te studeren als vrij kunstenaar. En zo werd hij een beeldend filosoof die momenteel in dienst van de Amsterdamse politie een 'beschavingsoffensief' vormgeeft.
* April, gangen CollegezalenComplex, Mercatorpad 1 en centrale hal Gymnasion, Heyendaalseweg 141, entree gratis, www.samvooren.com

EXPO Tekenares INGE JANSEN
Inge Jansen studeerde in 2007 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in 's Hertogenbosch. Je herkent Jansens werk misschien van de Nijmeegse galerie Bart Kunst in Huis waar ze twee maal exposeerde. Als basis voor haar tekeningen gebruikt Inge Jansen veelal foto's. In het tekenproces komen de mensen, dieren en dingen los van de foto en worden personages in Jansens eigen verhalen. Paradoxaal genoeg komen tekeningen op deze manier subtiel dichter bij de waarheid - zonder deze te forceren zich bloot te geven - dan de foto's.
* April, de gang langs de binnentuin, Spinozagebouw, Montessorilaan 3, entree gratis, www.ingejan.nl

INFO

Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen die film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, debat, theater, dans, nieuwe media, workshops en festivals programmeert op de campus. De voorstellingen zijn gericht op studenten, maar iedereen is welkom. Op de films (à E1,50/E2,50) na en tenzij anders vermeld zijn de programma's gratis te bezoeken.

www.ru.nl/cultuuropdecampus
024-3615912
cultuuropdecampus@dsz.ru.nl


---- --