Ingezonden persbericht


Persbericht

25 maart 2008

Handels- en InvesteringsCentrum (HIC) Marokko

---

Energie missie naar Marokko

Van 1 t/m 6 juni 2008 organiseert het Handels- en InvesteringsCentrum (HIC) Marokko in opdracht van de EVD, agentschap van het ministerie van Economische Zaken, een energie missie naar Marokko. Deze missie sluit gedeeltelijk aan de economische missie naar Marokko onder leiding van de staatssecretarissen Frank Heemskerk van Economische Zaken en Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Deelname aan deze missie is speciaal voor bedrijven uit de energiesector met een focus op alternatieve energieën zoals: energie uit wind, water, zon en biomassa. Deze missie biedt de ondernemer de gelegenheid om in contact te komen met potentiële Marokkaanse zakenpartners. De aanwezigheid van zowel de staatssecretaris van Economische Zaken alsook de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, geeft een unieke kans om op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen!

Voorlopig programma
Tijdens de missie wordt een bezoek gebracht aan de steden Casablanca (1 en 2 juni), Rabat (3 juni) en Tanger en Tetouan (4 en 5 juni).

Voorlopige programma onderdelen zijn:


1) matchmaking, individuele gesprekken met potentiële Marokkaanse zakelijke contacten;


2) (collectieve) bezoeken aan diverse projecten: o.a. windmolenparken, zonne-energieprojecten;


3) seminar over alternatieve energie met een aantal gerenommeerde Marokkaanse sprekers;


4) Trade dinner en een netwerkreceptie, in aanwezigheid van beide staatssecretarissen, waar u de mogelijkheid heeft om uw bestaande Marokkaanse zakenrelaties uit te nodigen.

Vóór woensdag 11 april kan men zich aanmelden. Aanmelding is mogelijk via de website van de EVD: www.evd.nl/cpa/marokkoenergie . De kosten van deelname bedragen E 750,-- per bedrijf.

Kansen in Marokko
Marokko maakt op dit moment een economische inhaalslag in diverse sectoren; de energiesector is één van de meest kansrijke. De Marokkaanse overheid streeft naar een geleidelijke liberalisering van de sector en wil deze dan ook graag openstellen voor buitenlandse investeerders. De achterliggende visie is: Marokko op energiegebied minder afhankelijk van andere landen maken. Op dit moment is 90% van de energie in Marokko nog afkomstig uit het buitenland. Hierdoor bestaat er veel belangstelling voor alternatieve vormen van energie opwekking zoals zonne- energie, windenergie en biomassa. Om dit te onderstrepen heeft de Marokkaanse overheid het CDER (Centre des Energies Renouvelables) opgericht.

Door de geografische ligging heeft Marokko een degelijke basis voor de ontwikkeling van haar alternatieve energiesector: de gemiddelde windkracht is 7, er is een uitgestrekte kustlijn en het land heeft een hoog gemiddelde aan zonne-uren. Aan ambitie ontbreekt het ook niet: de regering heeft aangegeven dat Marokko hét schone energie platform voor Europa en Zuid- en West-Afrika wil worden

Missie o.l.v. de staatsecretarissen Heemskerk en Aboutaleb Gelijktijdig met deze missie organiseert het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met de EVD, een economische missie naar Marokko (Casablanca en Rabat) onder leiding van de staatssecretarissen Frank Heemskerk van Economische Zaken en Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De missie wordt georganiseerd van 1 t/m 4 juni voor bedrijven uit de sectoreninfrastructuur, toerisme, (landbouw)logistiek, voedselverwerkingindustrie, water (watervoorziening, -zuivering en irrigatie), duurzame energie en uitbesteding dienstverlening (administratieve diensten). Meer info over de deze economische missie energie: www.evd.nl/missies


---