BouwRai


van vogelaar tot brinkman in bouwrai nieuwsstudio

(wijzigingen voorbehouden)
Het voorlopige programma, dagelijks van 1 tot en met 3 april 2008 in de Nieuwsstudio, de plek waar het nieuws op BouwRAI 2008 wordt gemaakt.

Dinsdag 1 april 2008
9.30-10.00 u Uitreiking BouwRAI Innovatieprijs
De beste innovatie voor de woningbouw wint op de komende BouwRAI de BouwRAI Innovatieprijs. Uit 47 inzendingen koos de jury onder leiding van Mick Eekhout, formateur speerpunt Bouw en hoogleraar Productontwikkeling aan de TU Delft 6 nominaties. Vandaag wordt de winnaar bekend gemaakt.

11.00-11.25 u Domoticatoets: levensloopbestendigheid onder de loep Met Mieke Koot, huistest.nl en Walter Brouwer, beleidsmedewerker provincie Gelderland. Er zijn verschillende manieren om na te gaan of en hoe een woning is aan te passen aan de wensen van ouderen en mensen met een lichte beperking. De provincie Gelderland heeft enkele pilots lopen en streeft ernaar dat ouderen langer zelfstandig wonen. Een verdere ontwikkeling en toepassing van domotica helpt daarbij.

11.25-11.40 u Lancering website 'De bouw vernieuwt' Met de heren Blankert en Hazewinden

11.40-11.55 u No Flat Future: niet slopen, maarduurzaam herontwikkelen Met Gerrit Jan Hoogland van SenterNovem en Césare Peeren van 2012 Architecten. Veel naoorlogse flats zijn verouderd en hebben onvoldoende functionaliteit. Slopen lijkt een logisch antwoord. SenterNovem onderzocht samen met partijen een nieuw principe: niet slopen maar herontwikkelen. De afzonderlijke woningen worden verbeterd en duurzamer gemaakt en de buurt als geheel wordt aantrekkelijker. Het beperkt de sloop tot minder dan 10% van de gebouwde massa én er wordt gebruik gemaakt van afvalproducten uit de streek.

11.55-12.10 u Goede raad is duurzaam: de rol van de installateur Interview met Marcel Engels, voorzitter UNETO-vni Installatiebedrijven willen én kunnen een grotere rol gaan spelen bij energiebesparing in woningen en bedrijven. UNETO-vni denkt meer te kunnen besparen dan het kabinet heeft vastgesteld. En er is niet alleen voor de grotere installatiebedrijven een rol weggelegd. De branche-organisatie heeft hiervoor tools ontwikkeld.

12.10-12.30 u Innovatie in de bouw en de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt Interview met Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland

12.30-12.40 u Presentatie resultaten stellingen (Bouwkennis)

12.40-13.00 u Introductie Baanbrekers www.baanbrekersindebouw.nl Gesprek met initiatiefnemers Serena Scholte en Jaap de Koning. Baanbrekers is een netwerkopleiding voor de vernieuwingsgezinde bouwprofessionals van de toekomst die in mei 2008 van start gaat.

13.00-13.10 u Nieuws van de dag

13.10-13.40 u Onderwijs in de bouw
Met Doekle Terpstra, voorzitter HBO-raad en Anke van Bodegom, directeur Soma College over onder andere een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

14.00-14.15 u Industrieel erfgoed
met Arno Boom, directeur BOEi
14.15-14.35 u Flexibel bouwen: langer zelfstandig wonen Met Wim Bakker, senior adviseur Woonzorg Nederland en Jan van Wiggen, projectmanager BetuwsWonen. Het uitgangspunt bij flexibel (ver)bouwen is dat in een later stadium op relatief eenvoudige wijze aanpassingen aan de woning mogelijk zijn. Zo kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen woonomgeving.

15.20-15.35 u De opgave verkend: de energiebesparingsverkenner voor corporaties Met Alieda Verheurs, beleidsmedewerker vastgoed Algemene Woningbouwvereniging en Hans van Eck, manager team woningbouw SenterNovem

15.40-16.00 u MeerNULenergie: duurzaamheid door een nieuwe manier van samenwerken Met Evert-Jan Hengeveld van Hanze Hogeschool en Marcel Huisman van Syntens I n dit project werken spelers uit de gehele bouwketen samen in een cluster rond energiezuinige praktijkcases.Twee innovatiekansen gecombineerd in één project: samenwerken en duurzaamheid.

Woensdag 2 april 2008

11.00-11.10 u Nieuws van de dag

11.10-11.30 u Living Building Concept
Met Hennes de Ridder

11.30-11.50 u Duurzaamheid en Architectuur
Een interview met Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut. Wat is de huidige rol van de architect als het gaat om duurzaam bouwen? En welke rol zou de architect eigenlijk moeten spelen? Het NAi heeft duurzaamheid voor de komende jaren bestempeld als integraal onderdeel van architectuur. Een gesprek over ambities en werkelijkheid.

12.00-12.20 u Eindgebruikersparticipatie

12.20-12.40 u Eén ketenkeurmerk: kwaliteitsslag voor personenalarmering en domotica Met dhr. J. Brangert, voorzitter werkgroep kwaliteit WDTM, Jan Willem Gort, directeur WDTM, dhr. E. Bosscher, secretaris VEBON, dhr. P. van Setten, voorzitter sectie zorgsystemen VEBON. WDTM en VEBON werken aan een keten van keurmerken voor zorgsystemen voor alarmering en domotica. Doel van deze keten is een verbetering van de kwaliteit van zorgcommunicatiesystemen.

13.00-13.20 u Dutch Green Building Council en pilotproject Ravel in Zuidas Met Jack de Leeuw, algemeen directeur SBR
De Dutch Green Building Council heeft als doel duurzaamheid meetbaar te maken. En dan gaat het niet alleen om energieverbruik, maar om alles wat te maken heeft met People-Planet-Profit. De DGBC is er voor en door marktpartijen. Het deelproject Ravel in Zuidas wordt het pilotproject voor de landelijke introductie van de DBGC. Duurzaamheid zal hier als ontwikkelprincipe centraal staan.

13.20-13.30 u Interview over Congres Do-it
Met Louis Hiddes, voorzitter Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw. Een tipje van de sluier van het congres Do-it!. Bedrijfsleven, overheid, onderzoeksinstellingen en het onderwijs zijn uitgenodigd een actieve bijdrage te leveren aan 'bouwen en renoveren om co2-neutraal te wonen'. In wedstrijd (bouw)ontwerpteams wordt een jaar lang samengewerkt. Wie wint?

14.00-14.15 u De erfenis van PSIBouw
Met Henk van der Horst, directeur PSIBouw
14.15-14.30 u Verplaatsbare domotica: flexibel en clientgericht Met Johan van der Leeuw, senior medewerker VILANS en Peter Eggens, senior adviseur Expertel. Gesprek over de voordelen en belemmeringen van mobiele domotica die kan worden meegenomen naar een nieuwe woning of overgedragen kan worden aan een nieuwe client.

14.30-14.50 u Energiebesparing en binnenmilieu
Platform Binnenmilieu en leveranciers van ventilatietechnieken Vroeger hadden we nog natuurlijke ventilatie, maar tegenwoordig zitten onze huizen potdicht. En dat heeft dramatische gevolgen voor het binnenmilieu.

14.50-15.00 u Over Syntens
Interview met Piet van Staalduinen van Syntens

15.00-15.25 u Versnelling duurzaamheid bestaande bouw Met Martin Liebregts van Bouwhulp, Teun Bokhoven van Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving en Rens Metz van MetzConsult. In de bestaande woningvoorraad ligt een enorme uitdaging als het om duurzaamheid gaat. Hoe pakken we dat aan? De ambities zijn hoog, ook bij het kabinet. Maar het kan nog sneller.

Donderdag 3 april 2008

11.00-11.10 u Nieuws van de dag

11.10-11.25 u Leidraad aanbesteden
Met PSI bouw

11.35-11.40 u Genomineerden NET-Trofee 2008
Paul van de Laar van SenterNovem en Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building, Nijenrode en praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft over de inzendingen voor de NET-Trofee. De genomineerden zijn inmiddels bekend gemaakt

13.00-13.10 u Nieuws van de dag

13.10-13.25 u Duurzaam Bouwen en spaar het klimaat Met Dick Tommel van Spaar het Klimaat. Een interview met een van de founding fathers van duurzaam bouwen.

13.25-13.55 u Kindvriendelijke steden: dé toekomst voor onze kinderen Interview met Jaap Verkroost, voorzitter van Child Friendly Cities. Aansluitend gesprek met Ronald van der Velden over de veiligheidsbeleving van kinderen en het aanbieden van natuurlijke speelterreinen.

14.15-14.30 u Interview met Jan Terlouw, Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving

14.30-14.50 u Interview met Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie Tijdens dit interview komen onderwerpen aan bod als het Energielabel, de rol van corporaties bij de ontwikkeling van een duurzame woningvoorraad en het kabinetsplan Meer met minder, gericht op energiebesparing. Bovendien neemt ze uit handen van Fred Wouters, directeur Vogelbescherming de eerste meter Vogelvide in ontvangst. Deze Vogelvide maakt de onderste rij dakpannen juist geschikt als nestplaats voor huismussen. De afgelopen 25 jaar is het aantal huismussen in Nederland gehalveerd, waardoor de vogel op de Rode lijst van Nederlandse bedreigde broedvogels is terecht gekomen.

14.50-15.10 u Debat over het energielabel
Met Ger Hukker, voorzitter Nederlandse Verenging van Makelaars, Hans Andre de la Porte, woordvoerder Vereniging Eigen Huis en Karin van Willigen, directeur Bouweconomie Bouwend Nederland. Het energielabel is nu drie maanden in gebruik. Hoe is de stand van zaken? Zijn de standpunten van de betrokken partijen veranderd? Wat moet er gebeuren om van het energielabel een instrument voor duurzame ontwikkeling te maken? 15.10-15.25 u Rol van licht in duurzaam bouwen
Met Paul de Ruiter is architect en voorzitter van de Stichting Living Daylight Een gesprek over licht als duurzaamheidprincipe, voedende waarde en architectonisch kwaliteit.

15.25-15.40 u Cradle 2 Cradle
Met Michel Baars van Search en Eleonoor Hintzen van GoodCompany. Cradle 2 Cradle klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En het lijkt nog werkelijkheid ook, getuige de oplevering van het C2C-bedrijfsgebouw van Search bv. Wat is C2C en wat zijn de pijnpunten? Een gesprek over een C2C-ervaring een C2C-ambitie en alles wat er tussen ligt.