Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland nieuwe stijl gaat zich concentreren op hoofdtaken

Geen toegevoegde waarde? Dan ook geen rol!

Zuid-Holland zal zich voortaan alleen nog bemoeien met die zaken waarvan vaststaat dat de provincie een eigen verantwoordelijkheid en toegevoegde waarde heeft. Dit staat in het programma Provincie Nieuwe Stijl. Daarin geeft het college van Zuid-Holland concreet aan welke taken ze nog wel gaat doen en welke niet meer.

De provincie richt zich op zaken van publiek en collectief belang die binnen de provinciale verantwoordelijkheid vallen. Het gaat daarbij niet om de vraag of er sprake is van een maatschappelijk belang maar om de vraag of de provincie daaraan iets heeft toe te voegen. De provincie gaat haar hoofdtaken versterken en niet-provinciale taken afbouwen of overdragen. Versterking van de hoofdtaken betekent concentratie op en versterking van de ruimtelijke-omgevingstaken, inclusief bijbehorende cultuurtaken (integraal omgevingsbeleid) en de wettelijke taken ten aanzien van sociaal-maatschappelijke vraagstukken (jeugdzorg en tweedelijnsondersteuning van gemeenten).

Daarmee gaat de provincie zich nog sterker richten op de vijf offensieven die in het Coalitieakkoord zijn vastgelegd voor de collegeperiode 2007-2011. Het gaat om offensieven op het terrein van groen, duurzaamheid, mobiliteit, economie en jeugd(zorg). De provincie zal zich hier extra inzetten met behulp van (nieuwe) bevoegdheden in de ruimtelijke ordening en met geld dat vrijkomt uit de herijking en het afstoten van taken. Zo zal de provincie voor de realisatie van het groenoffensief meer tempo gaan maken bij grondaankopen.

Taken waarbij de provincie geen eigen verantwoordelijkheid of beperkte toegevoegde waarde heeft, worden afgebouwd of overgedragen. Zo zullen alleen nog subsidies worden verstrekt als die cruciaal zijn voor voor het bereiken van de provinciale hoofdtaken.

Allerlei subsidies voor activiteiten waarvoor primair andere overheden of organisaties verantwoorlijk zijn, worden afgebouwd. De provincie zal haar zelfstandige subsidieregelingen voor activiteiten rond sport, senioren, zorg, laaggeletterdheid, kleine kernen, integratie afbouwen. De provincie zal zich voor deze onderwerpen beperken tot haar wettelijke taken in de 2e lijnsondersteuning van gemeenten. Taken als vergunningverlening voor kleine grondwateronttrekkingen en de muskusrattenbestrijding kunnen over naar de waterschappen.

Waar dat efficienter en effectiever is wil de provincie haar uitvoerende taken combineren met uitvoerende taken van andere overheden. Zo kan de uitvoering van milieutaken (vergunningverlening en handhaving) in samenwerking met de gemeenten effectiever worden aangepakt door ze onder te brengen in nog op te richten regionale omgevingsdiensten. Verder gaat de provincie het toezicht op waterschappen en gemeenten vereenvoudigen, wil ze de bestuurlijke drukte verminderen en gaat ze haar dienstverlening verder verbeteren en de administratieve lasten met 25% verminderen. Concentratie op hoofdtaken is overigens niet het zelfde als beperking tot uitsluitend wettelijke taken. De beleidsautonomie van de provincie als middenbestuur met een open huishouding blijft gewoon intact.

Zuid-Holland wil in goed overleg met de betrokkenen in 2011 de Provincie Nieuwe Stijl helemaal operationeel hebben.