Amsterdam RAI

Flow Control-School klimaatsysteem van Gentle Vent wint BouwRAI Innovatieprijs 2008

De BouwRAI Innovatieprijs 2008 is zojuist, dinsdag 1 april, uitgereikt aan het Amsterdamse bedrijf Gentle Vent voor het Flow Control-School ventilatiesysteem. Dit systeem werkt op basis van natuurlijke ventilatie. Juryvoorzitter prof. dr. ir. Mick Eekhout: "Het systeem biedt met eenvoudige middelen een belangrijke bijdrage aan een zeer actueel, lastig en sociaal maatschappelijk vraagstuk: de kwaliteit van het binnenmilieu. Een groot deel van de Nederlands klaslokalen is gebrekkig geventileerd. Met dit systeem kan dat op een simpele manier worden verbeterd." De prijswinnaar is, samen met de andere 5 genomineerde producten, van 1 tot en met 3 april te zien op de BouwRAI, het vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling in Amsterdam RAI.

Zes genomineerden
De jury koos Flow Control-School als beste innovatie uit de zes genomineerden voor de BouwRAI Innovatieprijs (zie bijlage). Het leveren van een oplossing aan een belangrijk maatschappelijk probleem was voor de jury het belangrijkste criterium waarop de genomineerden zijn beoordeeld. Door energiebesparingsmaatregelen in gebouwen, waaronder isolatie van gevels en daken, kan de luchtkwaliteit van het binnenmilieu aanzienlijk achteruit gaan. Dit geldt zowel voor utiliteitsgebouwen als voor woningbouw en particuliere woningen. Het systeem van Gentle Vent is ontwikkeld voor scholen, maar zal ook in woningen toegepast kunnen worden. Bijzondere aandacht verdienen dan situaties vlak bij druk verkeer, renovatie van woningen en oudere kantoren. Als goede tweede eindigde het VBI EcoPrefab Concept klimaatsysteem van VBI uit Huissen. Dit systeem zorgt voor een aanzienlijke reductie van het energieverbruik van een gebouw, door een dragende vloerconstructie met koelende en verwarmende leidingen ingestort, en maakt het mogelijk gebouwen flexibel in te richten (nu en in de toekomst).

De stand van innovatie in Nederland
De jury meent door de inzendingen een goed, maar toch ook een enigszins beperkt beeld te hebben gekregen van de innovatiekracht van Nederlandse bouw- en toeleveringsbedrijven. De prijs was namelijk alleen toegankelijk was voor exposanten van BouwRAI. Op grond van alle inzendingen meent de jury dat de ingezonden producten in veel gevallen een stap in de goede richting zijn. Voor een aantal inzendingen verdient het de aanbeveling om te investeren in verdere ontwikkeling om daadwerkelijk een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van een of meerdere maatschappelijke vraagstukken. Mick Eekhout: "BouwRAI heeft een goed initiatief genomen door vanuit maatschappelijke problemen te redeneren in plaats vanuit technologie".

Amsterdam, 1 april 2008

Noot voor de redactie (