Ingezonden persbericht


Bedrijfsleven: 'Beveilig parkeerplaatsen met slagbomen en camerabewaking'

Donderdag 3 april a.s. zal in de Tweede Kamer gesproken worden over de toenemende criminaliteit op parkeerplaatsen in Nederland. Transport en Logistiek Nederland (TLN), EVO, KNV en Les Routiers hebben daarom bij de Tweede Kamer benadrukt dat met meer voortvarendheid parkeerplaatsen veiliger moeten worden gemaakt. De criminaliteit op parkeerplaatsen neemt de laatste jaren sterk toe. Het goederenvervoer is hier het slachtoffer van. Om deze negatieve tendens te doorbreken pleit het bedrijfsleven dan ook voor het instellen van veiligheidscategorieën voor parkeerplaatsen.

Het verladend en vervoerend bedrijfsleven is al geruime tijd actief om het onderwerp 'veilige parkeerplaatsen' meer onder de aandacht te brengen. Zo loopt het bedrijfsleven jaarlijks 350 miljoen euro schade op door ladingdiefstal. Bij dit bedrag is nog niet de schade meegenomen door vandalisme. Op basis van geregistreerde schades, criminaliteitsgegevens en het tekort aan capaciteit hebben TLN, EVO, KNV en Les Routiers een Top 20 van minst veilige parkeerplaatsen in Nederland opgesteld en aan minister Eurlings aangeboden. Inmiddels heeft de minister 10 miljoen euro uitgetrokken voor meer licht en zicht. De organisaties zien dit als een belangrijke eerste stap, maar benadrukken dat enkel iets doen aan een beter zicht en licht de toenemende criminaliteit niet voldoende kan bestrijden.

Het bedrijfsleven pleit dan ook voor het instellen van veiligheidscategorieën voor parkeerplaatsen. De organisaties zijn van mening dat minstens vier parkeerplaatsen gelegen in de regio's Zuid en Oost en bij voorkeur de grensstreken aan de hoogste beveiligingscategorie dienen te voldoen. Dit betekent in de praktijk slagboom en camerabewaking. Vervolgens moet duidelijke bewegwijzering de chauffeur aangeven welke categorie verzorgingsplaats hij daar aantreft. De verschillende categorieën geven de chauffeurs informatie over de plek waar men het meest veilige een stap kan maken. De organisaties hebben de veiligheidscategorisering deze week aan de Tweede Kamer gezonden ter voorbereiding op het Algemeen Overleg inzake Top-20 parkeerplaatsen.

Naast de toegenomen criminaliteit benadrukt het verladend en vervoerend bedrijfsleven dat het tekort aan voldoende parkeerruimte langs het hoofdwegennet in Nederland tevens een steeds groter probleem wordt. Op bestaande parkeerplaatsen is door groeiende mobiliteit en autotoerisme (caravans, campers) onvoldoende ruimte voor vrachtauto's.

Zoetermeer, 1 april 2008

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

TLN, Wijnand van Zanten, 06 51807122

EVO,

Mark Jansen, 06 21642444

KNV, Arjen Boukema, 06 26134716