Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 1 april 2008



Persbericht


Gemeente De Wolden stelt geld beschikbaar voor informatiepaneel Mina Koes



Op donderdag 29 mei aanstaande wordt bij het Zwarte Gat (Ruinerwold) een informatiepaneel geplaatst bij de 'kei van Mina Koes'. Deze veldkei, met daarin de initialen M.K. gegraveerd, werd geplaatst ter nagedachtenis aan Mina Koes. Zij was een dienstmeid die daar vermoord werd op 29 mei 1881 door veenarbeider Remmelt van der Hulst. De gemeente De Wolden stelt E 1.250,00 - op initiatief van Stichting RECO Zuidwolde - beschikbaar om de plaatsing van het paneel mogelijk te maken.





Plaatsing informatiepaneel

De Stichting RECO Zuidwolde is tot dit initiatief gekomen omdat de gedenkkei moeilijk vindbaar is. De stichting nam hiervoor contact op met Stichting het Drents Landschap, de beheerder van het terrein rond het Zwarte Gat. Stichting Het Drentse Landschap stelt naast de gemeente ook een bedrag beschikbaar.

De moord op Mina Koes
Ten oosten van Schottershuizen ligt, in een strookje onontgonnen land met wat bos en een veentje, een veldkei met de amper leesbare initialen M.K. Mina Koes werkte bij de grootgrondbezitter Frans Evert Nolde 'op' Linde en was op weg naar haar ouders. Remmelt van der Hulst kwam - net ontnuchterd na een insluiting - uit het politiebureau van Hoogeveen en zwierf nog wat rond en wilde geld van Mina. Zij weigerde en werd vermoord - voor 34 stuivers, enkele kledingstukken en de gouden kroontjes van haar oorijzers. De moordenaar werd pas na twee jaar gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De boeren uit de buurt plaatsten een gedenksteen met de initialen van het slachtoffer Mina Koes. Het 'Zwarte Gat' kent men in de buurt ook nog als 'Moordplas'.


///////////////////////////////////

Noot van de redactie:   Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, tel. (0528) 378 241.



---- --