Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 01-04-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL


1 APRILGRAP IS 'UIT'

De 1 aprilgrap is onder jongeren niet populair. Slechts één op de vijf is van plan vandaag (1 april) iemand voor de gek te houden en dan het liefst door een belachelijk verhaal te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van de actualiteitenrubriek EENVANDAAG, onder 2400 jongeren van 12 tot en met 24 jaar.

De meerderheid van de ondervraagden meent wel gevoel voor humor te hebben. Bijna twee keer zoveel jongens (39 procent) als meisjes (20 procent) vertellen een paar keer per week tot dagelijks een mop. De meeste jongeren vinden mannen dan ook grappiger dan vrouwen. Van de jongens zegt 67 procent liever zijn partner aan het lachen te maken dan andersom. Bij meisjes is dit 38 procent.

Van alle humorprogramma's op televisie worden De Lama's het meest (44 procent) gewaardeerd, op afstand gevolgd door Mooi! Weer de Leeuw (11 procent) en Dit Was Het Nieuws (10 procent). In de top 3 van de grappigste radio-dj staat Giel Beelen op de eerste plaats (26 procent), Edwin Evers (15 procent) op de tweede en Gordon (9 procent) op de derde plaats.

Uit de humor-enquête blijkt verder dat van alle cabaretiers Najib Amhali het beste scoort. The Simpson Movie krijgt van de jongens de titel 'meest grappige film' van het afgelopen jaar en als tweede kiezen zij voor Mr Beans Holiday. De eerste voorkeur van de meisjes gaat uit naar Alles is liefde en op de tweede plaats staat Shrek3. Jongeren vinden dat er genoeg humor op televisie is, maar in de kranten zouden meer grappige dingen mogen staan.

Eenderde van de ondervraagden vindt dat je overal grappen om mag maken, ook over gehandicapten zoals de cabaretier Micha Wertheim een paar weken geleden in Roermond deed. Zijn opmerkingen over een bezoeker in een rolstoel veroorzaakte het vertrek van het voltallige publiek. Tweederde van de deelnemers keurt grappen over gehandicapten af. Onderwerpen die het meest taboe zijn, zijn achtereenvolgens kanker of aids, kinderporno en jodenvervolging.

Voor meer informatie: www.top-x.nl of www.eenvandaag.nl




EenVandaag