Gezond verstand slaat toe op BouwRai


`Mannen Met Gezond Verstand' vormen duurzaam samenwerkingsverband in bouw.'

WOERDEN, 20080331 -- Duurzame houten deur- en raamkozijnen voorzien van zonnepanelen. Een noviteit die morgen (1 april 2008) op de BouwRai wordt gepresenteerd door `Mannen Met Gezond Verstand'. Een unieke samenwerking van vier collega-ondernemers die leidt tot bijzondere innovaties, flinke besparingen in bouw- en renovatiekosten en minder uitstoot van CO2.

Dekker Hout, Van Wijk Vastgoedonderhoud, A3 Hoogland Vastgoedonderhoud en Verweij Houttechniek vormen de `Mannen Met Gezond Verstand'. "Het gaat hier om mannen en vrouwen die zich realiseren dat bronnen niet onuitputtelijk zijn. Dat je rekening moet houden met de natuurlijke leefomgeving en dat de kwaliteit van bouwproducten zo hoog is dat vervanging tot een minimum wordt beperkt", aldus Ruud Verweij van Verweij Houttechniek.

Innovatie
Resultaat van de ketensamenwerking is de toepassing van het Optisol zonnepaneel. "We merken dat steeds meer opdrachtgevers willen investeren in nieuwe energiebronnen om de energielasten voor de huurders en huiseigenaren te reduceren. Wanneer de panelen ook nog gecombineerd worden met Longlife-kozijnen is het product duurzaam in alle opzichten", zegt Ellert Janssen van Van Wijk Vastgoedonderhoud.

Keten
De keten start met Dekker Hout. Zij leveren hout met het PEFC en FSC Keurmerk uit eigen FSC gecertificeerde bossen. Een volgend bedrijf levert het glas met zonnepanelen, Verweij Houttechniek stelt het element samen en het onderhoud wordt verzorgd door A3 Hoogland Vastgoedonderhoud en Van Wijk Vastgoedonderhoud. Robbert Jan Dekker van Dekker Hout: "De opdrachtgever beschikt nu over een eindproduct waarin productie, montage en onderhoud zijn geïntegreerd en waarbij de gevelelementen in alle gevallen voldoen aan een technisch plan van acceptatie-eisen voor woningen en woongebouwen. Met elkaar levert dit enorme besparingen op in bouw- en renovatiekosten."

Reductie uitstoot CO2
De samenwerking resulteert in kennisdeling, betere resultaten, waardevolle innovaties en voordelen voor de planning en efficiency. Daarbij staat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centraal. "We zien dat deze samenwerkingsvorm de toekomst heeft. Naast een reductie van kosten, leveren deze cyclusverlengende systemen met betrekking tot CO2 uitstoot een reductie op van 60%," aldus directeur Adrie Hoogland van A3 Hoogland Vastgoedonderhoud.