BouwRai


Persmap BouwRAI 2008

- 1 april 2008 -

Themaplein Woon-Zorg-Welzijn
Innovaties voor langer zelfstandig wonen op bouwrai 2008

'Woon-Zorg-Welzijn' is één van de speerpunten van de komende BouwRAI. Op het vakevenement zijn vele innovaties te vinden waarmee mensen met beperkingen langer zelfstandig kunnen wonen. Op het themaplein 'Wonen-Zorg- Welzijn' zijn vernieuwende woonzorgprojecten te vinden. De getoonde innovatie oplossingen krijgen verdieping in zeven seminars. Daarmee is BouwRAI interessant voor iedereen die betrokken is bij de bouw, ontwerp, financiering en bestuur van zorginstellingen. Initiatiefnemers van dit themaplein en de seminars zijn, naast de BouwRAI, zes kennisinstituten waaronder Vilans en WoonZorg Nederland. BouwRAI 2008, het vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling, vindt plaats van 1 tot en met 3 april 2008 in Amsterdam RAI.

Ouderen en mensen met een lichte beperking hebben de voorkeur om zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen vertrouwde huis te blijven wonen. Voor wie dat niet meer kan, wordt steeds meer gestreefd naar een kleinschalige woonomgeving die de thuissituatie benadert.

Bijzondere woonzorgprojecten
Tien innovatieve voorbeelden presenteren zich op het themaplein 'Wonen-Zorg- Welzijn'. Zo is er het project De Hogeweyk in Weesp, een wijk met kleinschalige groeps-woningen, ingericht naar zeven leefstijlgroepen. De bewoners mogen kiezen welke leefstijl het beste bij hen past waaronder Stads, Cultureel of Huiselijk. De inrichting en vormgeving van de woningen en de directe woonomgeving is hierop ingericht. Een tweede voorbeeld is het project Personen-alarmering Plus dat in de wijk Osdorp in Amsterdam aangeboden wordt. Deelnemers krijgen een domoticapakket variërend van actieve personenalarmering tot licht-comfortsysteem. Voor opvolging zorgt een buurtzorgteam. Het innovatieve WoonVitaal-concept is toegepast in het project Ten Bijgaerde In Oosterwijk. Dit bouwconcept voorziet in versneld ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van wooncomplexen voor senioren en mensen met een functie-beperking. Bij verandering aan woonbehoeften zijn de woningen gemakkelijk om te bouwen.

In totaal worden er 13 projecten en concepten gepresenteerd. Van alle projecten zijn partijen aanwezig voor vragen en informatie.


7 seminars: van domotica tot woonomgeving
De seminars gaan dieper in op de oplossingen voor langer zelfstandig wonen: uiteenlopende mogelijkheden van domoticatoepassingen, flexibel en levensloop-bestendig bouwen, woonzorg-combinaties voor mensen met dementie, toe- en uitgankelijkheid van de woning en woon-omgeving. Deze seminars worden georganiseerd in samenwerking met StudieArena Zorg & Wonen.

Meer informatie
De betrokken zes kennisinstituten bij dit thema zijn Vilans, WoonZorg Nederland, Provincie Gelderland, SKW Certificatie, wdtm, Stichting Expertel en StudieArena Zorg & Wonen.

Op www.bouwrai.nl is een uitgebreid overzicht te vinden van de projecten op het themaplein en de seminarprogramma's.


Noot voor de redactie (