Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer aandacht voor opbouw in Uruzgan

08 jan 2008 | Een militair wederopbouw team gaat vanaf 1 april voor een periode van zes maanden de opbouw in Uruzgan, Afghanistan, ondersteunen.

De uitzending van het Provinciale Reconstructie Team (PRT) is één van de afspraken die de regering heeft gemaakt met de Tweede Kamer over het civieler maken van de missie in Afghanistan.

"Het PRT moet ervoor zorgen dat nationale programma's op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en herstel van infrastructuur ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bij militaire acties dient daar maximaal rekening mee gehouden te worden." Dat zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in Wezep tijdens een bijeenkomst met het nieuwe PRT voor Uruzgan.

Het team bestaat uit zestig medewerkers van de landmacht die 1 april voor een periode van zes maanden naar Uruzgan vertrekken. De medewerkers, waarvan een groot aantal eerder in Afghanistan heeft gewerkt, hebben veel ervaring met herstel van infrastructuur, opbouw en het opsporen van explosieven, zoals bermbommen.

De PRT-missie maakt deel uit van de verdergaande samenwerking tussen Defensie en Ontwikkelingssamenwerking in Afghanistan. Volgens Koenders is ontwikkeling niet mogelijk zonder een betere veiligheidssituatie in Uruzgan. "Maar veiligheid kan op lange termijn niet gewaarborgd worden zonder ontwikkeling van de provincie, en in die zin versterken de activiteiten van militairen en ontwikkelingswerkers elkaar", aldus de minister. Koenders verwacht dat de bevolking in Uruzgan tastbare resultaten zal zien van deze nieuwe initiatieven.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Nederlandse militairen in Afghanistan
Zie ook

* nieuwsbericht over Uruzgan van 17 december
* fotoalbum van Koenders in Afghanistan

Gerelateerde dossiers

* Afghanistan