BouwRai


INNOVATIE IN WONINGBOUW FOCUS VAN BOUWRAI 2008

Duurzaamheid, langer zelfstandig wonen, de invloed van toekomstige bewoners en veiligheid: het zijn maatschappelijke onderwerpen die grote aandacht krijgen binnen de woningbouw. Reden voor BouwRAI, het vakevenement voor woningbouw, om te laten zien welke oplossingen er zijn voor deze urgente thema's. Op de themapleinen Energie & Duurzaamheid, Inventieve Bouw-oplossingen, Wonen-Zorg-Welzijn en Veiligheid zijn vele voorbeeldprojecten te ontdekken. In de Nieuwsstudio zijn er interviews met o.a. Elco Brinkman, Minister Vogelaar en Doekle Terpstra. Paviljoens voor architectuur, duurzaamheid en wijkontwikkeling én de 300 exposanten hebben innovatie hoog in het vaandel staan. De beste vernieuwende producten zijn genomineerd voor de BouwRAI Innovatieprijs. BouwRAI 2008 vindt plaats van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april in Amsterdam RAI.

Van Energy Ball tot Vogelvide
De 300 exposanten, variërend van architectenbureau tot leverancier presenteren gezamenlijk maar liefst 90 noviteiten. Enkele opvallende: de Vogelvide als nestgelegenheid voor de beschermde huismus, de online Domoticatoets voor een persoonlijk advies voor slimme aanpassingen om langer zelfstandig te wonen, de Groenwand: een gevelwand met planten, het 1-2-3 Huis voor het razendsnel bouwen van huizen en heel veel innovaties op het gebied van energie zoals producten voor een beter binnenklimaat van scholen en de Energy Ball, een windturbine voor particulieren. Ook op Urban Design Select, het paviljoen voor wijkontwikkeling, zijn verrassende presentaties te vinden zoals de 11-meter hoge groene stand van BSI Bomenservice. De beste innovatie wint op de BouwRAI de BouwRAI Innovatieprijs.

Minister Vogelaar in Nieuwsstudio
In de Nieuwsstudio wordt drie dagen lang nieuws gemaakt. Op dinsdag geeft Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, zijn visie over innovatie in de bouw en de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt. Doekle Terpstra, voorzitter HBO-raad, uit zijn zorgen over de aansluiting van onderwijs bij de arbeidsmarkt. Jan Terlouw, oud-senator 1e Kamer, gaat in op het programma 'Meer met Minder', gericht op energiebesparing in de bestaande woningbouw. Marcel Engels, voorzitter van Uneto-VNI, laat zien hoe kleine installateurs duurzaam kunnen werken. De laatste BouwRAI-dag laat Minister Vogelaar haar licht schijnen op de woningbouw. Bovendien presenteert Bouwkennis dagelijks verrassende onderzoeksresultaten over de thema's duurzaamheid, woonzorg, veiligheid en inventieve bouwoplossingen.

Themaplein Energie & Duurzaamheid
Het themaplein Energie & Duurzaamheid, opgezet met SenterNovem, toont o.a. genomineerde projecten voor de Nationale EnergieToekomst Trofee van VROM (NET-Trofee). Ook zijn er voorbeelden van 'Frisse Scholen' en van (No) Flat Future voor de herontwikkeling van laagbouwflats.

Themaplein Wonen-Zorg-Welzijn
Innovaties voor langer zelfstandig wonen staat centraal op het themaplein Wonen-Zorg-Welzijn. Dertien vernieuwende projecten laten zien hoe ouderen en mensen met beperkingen kunnen leven en meedoen door toepassing van domotica, levensloop-bestendig bouwen en aanpassing van de woonomgeving. Zo is er het project De Hogeweyk in Weesp, een wijk met kleinschalige groepswoningen, ingericht naar zeven leefstijlgroepen. De bewoners kiezen welke leefstijl het beste bij hen past waaronder Stads, Cultureel of Huiselijk. De inrichting en vormgeving van de woningen en de directe woonomgeving is hierop ingericht.

Themaplein Inventieve Bouwoplossingen
Gebruikers geven steeds meer de doorslag in hoe en wat er gebouwd wordt. Dat maakt het belangrijk dat bedrijfsleven en bouwonderwijs beter op elkaar zijn afgestemd en zo bijdragen aan inspirerend opdrachtgeverschap. Aan de hand van de dagthema's 'De nieuwe generatie in de bouw', 'Bouwen voor gebruikers' en 'Toekomstvisie bouwsector' laten Regieraad Bouw, PSI Bouw en Syntens bijzondere voorbeelden zien.

Platform voor ontwerpfase in woningbouw
Als vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling richt de BouwRAI zich op woning-corporaties, projectontwikkelaars, architecten, gemeenten, provincies, bouwondernemingen, installateurs, advies- en ingenieursbureaus. BouwRAI is het enige nationale vakevenement dat zich richt op de ontwerpfase in woningbouw, hét moment waarop beslissingen worden genomen over architectuur, concepten en materialen. Op de website is uitgebreide informatie te vinden over noviteiten, themapleinen en de vele seminars. BouwRAI 2008 is van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april 2008 dagelijks geopend van 10.00 17.30 uur in Amsterdam RAI. De toegangsprijs bedraagt ¤ 25,- of is gratis bij voorregistratie op www.bouwrai.nl.

Amsterdam, 18 maart 2008


Noot voor de redactie (