Raad van State


dinsdag 1 april 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Oostvlietpolder" van de gemeente Leiden. Het plan heeft betrekking op de Oostvlietpolder en de naastgelegen Hofpolder. Het gebied wordt momenteel hoofdzakelijk gebruikt als grasland voor melkrundveehouderijen. Het plan voorziet in de aanleg van een bedrijventerrein van ongeveer 35 hectare. Dit moet komen te liggen langs de Europaweg en gedeeltelijk langs de rijksweg A4. Onder meer de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder, de Stichting Belangenbehartiging Oostvlietpolder, Recreatiecentrum Vlietland en de Vereniging Bewoners Vrouwenweg uit Leiden komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat de noodzaak voor de aanleg van het bedrijventerrein niet is aangetoond en dat het in strijd is met het streekplan. Verder vinden zij dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit en naar de doorstroming van verkeer in het gebied. Een vorig goedkeuringsbesluit van de provincie over het bestemmingsplan is eerder vernietigd door de Raad van State. Deze uitspraak van 20 april 2005 met zaaknummer 200406300/1 is te vinden op de deze site. (200700614/1)

10.00 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend voor de winning van 4.7 miljoen m³ kalkzandsteenzand in de gemeente Katwijk en in de Ommedijkspolder in de gemeente Wassenaar. Het kalkzandsteenzand wordt onder meer gebruikt voor baksteen. Het gaat om de ontgronding die plaatsvindt in het Valkenburgse Meer. De vergunning maakt een uitbreiding van de winning met 2.9 miljoen m³ mogelijk. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het vreest voor beschadiging van de oevers van het meer. Ook de ontgronder Van Herwaarden Beheer B.V. komt in beroep. Het bedrijf is het niet eens met de voorwaarde in de vergunning, dat hij maandelijks het chloridegehalte in het water moet meten. (zaaknummer 200704348/1)

10.00 uur

Zitting over het verzoek van de stichting voor Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort e.o. aan de gemeenteraad van Amersfoort om vergoeding van inbraakschade. In een school van de stichting aan de Zeldertsedreef in Amersfoort vond in januari 2005 een inbraak plaats waarbij meerdere laptops zijn gestolen. Volgens de stichting is de gemeente gehouden die schade te vergoeden omdat sprake is van spullen die voor het onderwijs worden gebruikt. De gemeente heeft het verzoek echter geweigerd, omdat de laptops zijn geleased en niet aangeschaft. De stichting is het daar niet eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder is zij door de rechtbank in Utrecht in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200705095/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de gemeente Haarlem om een islamitische basisschool op te nemen in het plan van scholen 2007-2009. Het gaat om de Al Ikhlaasschool. Opname in het plan betekent dat de school voor bekostiging in aanmerking komt. De school is niet opgenomen omdat volgens de gemeente niet is aangetoond dat de school voldoende leerlingen kan trekken. De Stichting Islamitische Scholen El-Amal is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de gemeente een onjuiste meetmethode heeft gehanteerd om de belangstelling voor de school te bepalen. In een eerder beroep is zij door de staatssecretaris van OC&W in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200705509/1)

12.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Werkgebied Kantsingel-Van Speykstraat" van de gemeente Oss. Het plan voorziet in een nieuw industrieterrein in het gebied. Verschillende omwonenden komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er geen noodzaak bestaat voor een nieuw industrieterrein omdat in naastgelegen industrieterreinen volgens hen sprake is van leegstand. Verder vrezen zij voor geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. (zaaknummer 200701601/1)