Holland Symfonia presenteert jaarbrochure 2008/2009 in Theater De Vest

01/04/2008 07:00

Holland Symfonia

Holland Symfonia presenteert op 1 april zijn jaarbrochure 2008-2009 in Theater De Vest in Alkmaar. Bestuursvoorzitter Hans van Mierlo zal het eerste exemplaar van de brochure overhandigen aan Gedeputeerde van Noord-Holland Sascha Baggerman. Verder zijn aanwezig chef-dirigent Otto Tausk en vaste gastdirigent Boris Gruzin. Artistiek leider Sven Arne Tepl zal na afloop een seizoenspresentatie geven over het aanbod in Alkmaar, waarna de seizoensbrochure als eerste beschikbaar is voor het publiek. De avond begint met een inleiding door musicoloog Kees Wisse. Vanaf 1 april is de gratis brochure voor iedereen op te vragen via www.hollandsymfonia.com of via telefoonnummer 020 - 551 8823 of te verkrijgen bij de plaatselijke theaters.

Traditiegetrouw presenteert Holland Symfonia zijn complete programmering op 1 april. Het is het zevende seizoen van Holland Symfonia, het tweede met chef-dirigent Otto Tausk, en het eerste van de hand van artistiek leider Sven Arne Tepl.

Holland Symfonia presenteert een programmering die het brede muzikale spectrum waarmee het orkest zich onderscheidt opnieuw onderstreept: van een symfonische familievoorstelling met Najib Amhali tot een 'Mahler 4', van een 'Dvoràk Gala' en een 'Verdi Requiem' tot een exclusief concert speciaal voor Haarlem: 'Cello en Suite'. Het seizoen opent met een warm klassiek programma: 'Mozart & Mahler'. In het concert 'Beethoven & Brahms' geeft chef-dirigent Otto Tausk voor het eerst in het nieuwe seizoen acte de présence. Vaste gastdirigent Boris Gruzin dirigeert 'Petroesjka'. Een concert met een bijzondere lading is 'Verbotene Musik', dat in het teken staat van muziek die in de Tweede Wereldoorlog verboden werd. Ook de vaste waarden ontbreken niet in het nieuwe aanbod. Zo is er zoals ieder jaar het kerstconcert, met deze keer mezzosopraan Tania Kross in de hoofdrol, en het nieuwjaarsconcert dat vorig jaar voor het eerst werd geïntroduceerd wordt dit seizoen onder de titel 'Haydn & Champagne' in Haarlem daadwerkelijk op nieuwjaarsdag gegeven. De Matthäus Passion is eveneens opnieuw in onder andere Haarlem te beluisteren. Ter afsluiting van het seizoen is er het jaarlijkse festival Zomersymfonia, dat samen met de Philharmonie wordt georganiseerd, en seizoen 2008/2009 in het teken staat van Frankrijk: Vive La France! Holland Symfonia geeft opnieuw een serie kamermuziekconcerten waarin orkestleden hun artistieke gaven kunnen etaleren.

Andere aspecten van het brede spectrum van muzikale uitingen waarin Holland Symfonia een rol speelt, zijn de begeleidingen en de cross-overs. Zo is Holland Symfonia vaste begeleider van Het Nationale Ballet en partner van het Nederlands Dans Theater. Holland Symfonia begint het seizoen met een deelname aan de 'Robeco Zomerconcerten'. Samen met celliste Quirine Viersen presenteert chef-dirigent Otto Tausk met zijn orkest het 'Eerste celloconcert' van Sjostakovitsj en een uitgebreide selectie uit een van de bekendste balletsprookjes van Tsjaikovski: 'The Sleeping Beauty'. In het vijfde Gospelfestival Amsterdam geeft het orkest een symfonische gospelconcert met een internationaal vermaarde gospelartiest en een groot gospelkoor. Voorts is het orkest te horen tijdens de 'Amsterdamse Cello Biënnale', en in de Klassieke Muziekweek 2008 tijdens de Nederlandse Muziekdagen. Tot slot presenteert Holland Symfonia in samenwerking met Het Concertgebouw en Entrée het programma 'Bollywood Bazaar', onderdeel van het India Festival. Voor dit event wordt Het Concertgebouw omgetoverd tot één grote, bruisende bazaar, en is het speciaal aangekleed in de glamourstijl van Bollywood voor een mix van Indiase en westerse muziek en dans.

// Einde persbericht //