Integratie alternatieve behandeling en onderzoek dringend noodzakelijk

31/03/2008 23:42

Stichting Pandora

De deelnemers van het startcongres van de Week van de Psychiatrie hebben zich nagenoeg unaniem uitgesproken voor de integratie van alternatieve en aanvullende geneeswijzen (CAG) in het behandelaanbod van de GGZ en voor (veel) meer onderzoek naar de effectiviteit van alternatieve en aanvullende geneeswijzen.

Het gebruik van aanvullende en alternatieve behandeling in de GGZ neemt toe en de belangstelling ook. Met ruim tweehonderd cliënten, hulpverleners en andere belangstellenden startte op 31 maart bij GGzE in Eindhoven de 34e Week van de Psychiatrie met als thema "Een andere Psychiatrie?!: aanvullende en alternatieve benaderingen". Op deze dag presenteerde een onderzoeksgroep van de Universiteit van Utrecht de eerste bevindingen van hun onderzoek (Bijlage). Deze studenten van de Universiteit deden onder mensen met psychische problemen een afstudeeronderzoek naar motieven om te kiezen voor en ervaringen met reguliere en alternatieve geneeswijzen. Na de presentatie van de onderzoeksresultaten reageerde Rogier Hoenders, Psychiater & onderzoeker van het Centrum Integrale Psychiatrie op basis van onder meer onderzoek onder de gebruikers van het Centrum. Opvallend is dat hij, onder meer door verwijzing naar (Zwitserse) onderzoeksresultaten aannemelijk heeft kunnen maken dat de toevoeging alternatieve en aanvullende geneeswijzen de kosten van de zorg kan verlagen en dat tegelijkertijd de patiëntveiligheid en effectiviteit van de behandeling toeneemt.

Week van de Psychiatrie 2008: Tot 6 april volop activiteiten door het hele land GGz Eindhoven zet de 34 week van de psychiatrie door met een reeks van activiteiten. Tijdens de Week van de Psychiatrie worden door het gehele land activiteiten georganiseerd rond het thema aanvullende en alternatieve geneeswijzen. Onder meer over integrale psychiatrie in Utrecht op 2 april en in Rotterdam op 3 april. Kijk voor alle activiteiten door het hele land op www.weekvandepsychiatrie.nl.

Bijlage: Samenvatting Effectief of affectief? Onderzoek naar de ervaringen met en motieven voor het gebruik van reguliere en alternatieve geneeswijzen door mensen met psychische problemen. Bakker M.cs. Universiteit Utrecht, Algemene Sociale Wetenschappen. Maart 2008.

De Week van de Psychiatrie is een activiteit van landelijke en regionale cliëntenorganisaties en van cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg die tot doel heeft de positie van de cliënt in de geestelijke gezondheidszorg en in de samenleving te versterken. De Werkgroep Week van de Psychiatrie bestaat uit vertegenwoordigers van Anoiksis, Cliëntenbond, Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen, Stichting Pandora, LPR (Landelijke Patiëntenraden) en Basisberaad Rijnmond.





http://www.weekvandepsychiatrie.nl