NEN


NEN-normen: kan het eenvoudiger?

maandag 31 maart 2008, 09:56

Het Bouwbesluit verwijst naar circa tachtig NEN-normen, die op hun beurt weer naar honderden andere normen verwijzen. Deze normen moeten allemaal goed leesbaar en toepasbaar zijn. Gebruikers van normen klagen echter over de leesbaarheid. Vooral het juridische taalgebruik is een struikelblok. Het onderzoek van NEN naar toegankelijker Bouwbesluitnormen en de daaruit voortvloeiende acties werden gepresenteerd en bediscussieerd tijdens de Bouw- normalisatiemiddag op 26 februari.

Het onderzoek dat NEN heeft uitgevoerd, laat zien dat het Bouwbesluit
- voor wie zich erin verdiept - goed leesbaar en toepasbaar is in de praktijk. De plaats van de normen is goed doordacht. Normen zijn meestal zo geschreven dat de meest complexe situaties berekend of getest kunnen worden. Voor eenvoudige, dagelijkse situaties (de meeste bouwaanvragen) is dit echter niet nodig. Circa tachtig procent van de aanvragen betreft namelijk dakkapellen, uitbouwtjes, een carport, enzovoort. Voor deze bouwaanvragen zou volgens het onderzoeksrapport van NEN dan ook met twintig procent van de normtekst kunnen worden volstaan. Toch kan er niet zomaar in de normen worden geschrapt, omdat de gebruiker het totaalbeeld wil hebben als er een probleem of een vraag is. Voor het merendeel van de eenvoudige bouwopgaven is er wel behoefte aan vuistregels, toelichting, checklists en richtlijnen. Uit het onderzoek blijkt dan ook duidelijk dat er veel behoefte is aan meer Nederlandse praktijkrichtlijnen (NPR's). Dit kan ook door NPR's in de norm te integreren. Bijvoorbeeld met aan de linkerzijde de toelichting en aan de rechterzijde de normtekst.

Weinig schrappen
Opvallend genoeg zijn er volgens de gebruikers weinig zaken die afgeschaft kunnen worden. Veelal wordt de noodzaak van het Bouwbesluit en de normen ingezien. Wat wel afgeschaft zou kunnen worden, heeft te maken met het te stringent voorschrijven van zaken. Het beperken van verwijzingen helpt ook om het normenstelsel overzichtelijker te maken. Verwijzingen staan er echter niet zomaar en schrappen is dus niet zo eenvoudig. Ze kunnen wel handiger worden opgenomen, bijvoorbeeld met een toelichting of hyperlinks.

Hoe verder?
De onderzoeksresultaten en aanbevelingen (zie kadertekst) zijn en worden bij NEN breed besproken. Waar mogelijk gaan de NEN-medewerkers meteen met de aanbevelingen aan de slag. Meer ingrijpende aanbevelingen zullen in werkgroepen en pilotprojecten op uitvoerbaarheid en effectiviteit worden getoetst. De werkgroepen zijn:
* Werkgroep normontwerpen

* Werkgroep standaardelementen in een norm
* Werkgroep kadernorm

* Werkgroep digitale toepassingen (en NEN 2000)

De pilots starten met normen die volgens het onderzoek wel wat kunnen worden verbeterd. Elke pilot onderzoekt een samenhangende groep van verbeteringen op effectiviteit. Hierbij zal worden samengewerkt met de werkgroepen. Deze pilots zullen als voorbeeld dienen voor stapsgewijze verbetering van de toegankelijkheid bij alle 82 eerstelijnsnormen. Een begeleidingsgroep coördineert de werkgroepen en projecten en zal na drie jaar een evaluatie uitvoeren. In samenwerking met andere partijen werkt NEN ook aan een integrale handleiding voor eenvoudige bouwopgaven. Daarin worden naast de relevante regels uit het Bouwbesluit ook de relevante delen uit normen in eenvoudige taal en met rekenvoorbeelden opgenomen. Dat zal waarschijnlijk een webapplicatie worden.

Het volledige onderzoeksrapport Zie het origineel
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Bouwmail (Publicatie)