NEN

levensmiddelen > Nieuws >

ISO 22000: norm voor gehele voedselketen

maandag 31 maart 2008, 10:24

Standaarden en managementsystemen evolueren naar instrumenten om diverse risicogebieden effectief te beheersen. Behalve voor voedselveiligheid en kwaliteit worden ze steeds vaker ingezet voor duurzaamheid, social accountability en de veiligheid in de keten. Valkuil blijft echter de overlapping in standaarden en certificatieschema's en dus ook in audits. Het principe 'certified once, accepted everywhere' is nog steeds ver weg.

De wildgroei van standaarden heeft geleid tot diverse initiatieven om deze te harmoniseren. Zo hebben internationale retailers via het Global Food Safety Initiative (GFSI) een bench mark-model opgesteld waartegen inmiddels vier standaarden (BRC, IFS, Dutch HACCP en SQF 2000) zijn goedgekeurd.

Tot voor kort bleef een groot aantal retailers certificatie tegen specifieke standaarden eisen, en accepteerden dus niet een van de andere drie goedgekeurde standaarden. Bedrijven moeten daardoor aan meerdere, elkaar overlappende standaarden voldoen. Het principe 'certified once, accepted everywhere', een van de oorspronkelijke doelstellingen van de GFSI, werd daarmee niet gerealiseerd.

Vorig jaar gaven zeven grote retailers aan te streven naar een verdere harmonisatie van de standaarden. WalMart, Migros, Tesco, Metro, Ahold, Delhaize en Carrefour lieten toen officieel weten dat zij alle GFSI-goedgekeurde standaarden accepteren. Als zij dat in de praktijk doorvoeren en andere retailers volgen dit voorbeeld, dan is dat een belangrijke stap in de richting van harmonisatie.

Ook de publicatie van ISO 22000 is een kans om standaarden te harmoniseren. Deze internationale standaard voor een voedselveiligheidsmanagementsysteem is een generieke standaard die alle schakels in de hele voedingsmiddelensector kunnen gebruiken. De meeste andere standaarden, SQF uitgezonderd, zijn slechts door een deel van de keten te gebruiken.

De industrie is in algemene zin voorstander van het gebruik van ISO 22000, zowel in de eigen bedrijven als in hun leveranciersketen. Retailers vinden deze standaard echter te algemeen, bij gebrek aan specifieke eisen (Good Manufacturing Practices (GMP's) en basisvoorwaardenprogramma's (PRP's)). Maar zoals eerder aangegeven is de industrie in CIAA-verband hard bezig deze specifieke sectoreisen in de ISO te verwerken, zodat retailers deze internationale, onafhankelijke standaard alsnog zouden kunnen accepteren.

bron: VMT, 21/03/08
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 22000:2005 nl (Norm) Praktijkgids De 100 meest gestelde vragen over ISO 22000 - Voedselveiligheidsmanagementsystemen (Publicatie) Voedselveiligheid (meest gebruikte normen) NEN Agro-Foodmail (Publicatie)