Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 1 april

Fryslân, 01-04-2008 o Politieberichten van maandag 31 maart 07.00 uur t/m dinsdag 1 april 07.00 uur

Fryslân: onderwerpen Plysjepost
Dinsdag 1 april wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. In deze uitzending wordt onder meer aandacht besteed aan de inbraak in een bedrijf in Jubbega. Daar werden twee vrachtautos gestolen die eerst waren volgeladen met dekbedden, matrassen en dekbedovertrekken. De inbraak was goed voorbereid en waarschijnlijk zijn de dieven eerder in Jubbega geweest voor een verkenning. De politie is op zoek naar mensen die bijzonderheden weten over deze inbraak. Ook aandacht voor de diefstal van een shovel in Leeuwarden op vrijdag 14 maart vanaf een bedrijventerrein aan de Jupiterweg. Deze en andere onderwerpen dinsdagavond in Plysjepost op Omrop Fryslân om 18.45 uur en in de herhaling om 20.45 uur en 22.45 uur. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Lemmer: vijf aanhoudingen voor openlijke geweldpleging
De politie heeft vijf jeugdige Lemsters aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging in het centrum van Lemmer op 16 maart. Zie ook eerdere politiebericht met getuigenoproep. Twee weken geleden belaagden zij een groep Duitse toeristen door hen uit te schelden, te duwen en te slaan. Uitgebreid onderzoek en verklaringen van enkele getuigen leidden naar de verdachten, vijf inwoners van Lemmer in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. Tijdens de verhoren konden de jongeren geen reden voor hun gedrag geven. Alle vijf verdachten zullen zich voor justitie moeten verantwoorden.

Marssum: politie zoekt getuigen ongeval
De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval, maandagmorgen omstreeks 05.45 uur op de N31 bij Marssum. Een 20-jarige
vrachtwagenchauffeur uit Parrega raakte daar met zijn met betonplaten geladen combinatie in de berm. Via de vangrail, die over een afstand van circa 100 meter beschadigd werd, kwam hij tot stilstand. Het verkeer kon gedurende de bergingswerkzaamheden gebruik maken van één rijstrook. Omdat de vrachtwagen dieselolie had gelekt heeft Rijkswaterstaat het wegdek gereinigd. Enige filevorming was het gevolg. De vrachtwagenchauffeur verklaarde dat hij voor het ongeluk werd ingehaald door een blauw busje met aanhangwagen. Het busje reed dermate hard dat de aanhangwagen slingerde, waarop de
vrachtwagenchauffeur besloot naar rechts uit te wijken om een aanrijding te voorkomen. De politie wil daarom graag in contact komen met de bestuurder van het busje of mogelijke getuigen. Zij worden verzocht zich via 0900-8844 te melden.

Sneek: inbraak
In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in een
horecagelegenheid aan de Marktstraat. Nadat een toegangsdeur was opengebroken werd het hele pand doorzocht en een geldcassette van een gokkast met een nog onbekend geldbedrag meegenomen. Een 48-jarige inwoner van Sibrandabuorren deed aangifte.

Surhuisterveen: automobiliste gewond na kop-staartbotsing De politie heeft maandagmiddag op de Scheiding een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobiliste uit Jonkersvaart gewond raakte. De vrouw zag te laat dat de autos voor haar moesten afremmen voor een tractor die afsloeg. De bestuurster botste met haar auto tegen de achterzijde van de auto van een 46-jarige automobiliste uit Groningen. De vrouw uit Groningen schoot met haar voertuig door en raakte de auto van een 45-jarige automobiliste uit Bakkeveen. De 26-jarige vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De twee overige bestuursters kwamen met de schrik vrij.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de
Diepenbrockstraat. Tussen maandag 12.45 en 16.00 uur werd van de woning een deur geforceerd, waarna onder meer een laptop en tas werden weggenomen. De 20-jarige bewoonster deed aangifte.

Wolvega: woningbrand
De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een woningbrand aan de Struikheide. Omstreeks 23.00 uur werd de brand door een bewoner van dezelfde straat gemeld. Toen de politie arriveerde trof men de 47-jarige bewoner in verwarde toestand op straat aan. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht waar hij in ieder geval een nacht voor observatie werd opgenomen. De brandweer gaf om 23.30 uur het sein brand meester. De woning liep aanzienlijke schade op.