Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe behandeling geeft ruimte voor hooikoortspatiënten

Avamys® vermindert zowel oog- als neusklachten

Zeist, 1 april 2008 - Hooikoorts is nu nog beter te behandelen. GlaxoSmithKline heeft met de neusspray Avamys® als eerste een product ontwikkeld dat zowel de neus- als oogklachten behandelt. Het is bekend dat 71% van de hooikoortspatiënten regelmatig last heeft van zowel neus- als oogklachten. Met dit geneesmiddel, dat alleen via recept is te verkrijgen, worden beide hooikoortssymptomen adequaat aangepakt.

GlaxoSmithKline heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om Avamys (fluticasonfuroaat/ neusspray in alle 27 Europese lidstaten te registreren voor de behandeling van hooikoortsklachten bij volwassenen, adolescenten (12 jaar en ouder) en kinderen (6 tot 12 jaar).

Consistent en slagvaardig
"Avamys zou een effectieve nieuwe behandeling kunnen zijn voor de 60 miljoen Europeanen die thuis en op het werk kampen met hardnekkige hooikoortsklachten", zegt professor Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde in het Academisch Medisch Centrum (AMC) bij de Universiteit van Amsterdam. "Klinisch onderzoek laat zien dat Avamys een consistent en slagvaardig hulpmiddel kan zijn bij zowel oog- als neusklachten die als hooikoorts zijn te omschrijven. Over de huidige behandelingen van hooikoorts heerst veel ontevredenheid en er wordt vaak van medicatie gewisseld. De introductie van Avamys is voor hooikoortspatiënten dan ook van grote betekenis."

Toediening
De toedieningsvorm is ontworpen op basis van de behoefte van de patiënt en bevindingen van artsen. Het korte neusstuk en ergonomisch ontwerp maken het middel comfortabel om te gebruiken. De spray wordt geactiveerd via een korte druk op de zijkant van de flacon, waardoor het makkelijk is vast te houden. Verder heeft de patiëntvriendelijke, zachte spray geen smaak of geur. Er komen weinig tot geen druppels in de keel en het geneesmiddel sprayt in consistente hoeveelheden. Door het venster kan de patiënt zien hoeveel er nog in zit.

Miljoen Nederlanders
In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van hooikoorts. Hooikoorts is een seizoensgebonden overgevoeligheidsreactie, vooral van het neusslijmvlies en ogen. De symptomen waar hooikoortspatiënten last van krijgen, vallen samen met de periodieke aanwezigheid van stuifmeelkorrels (pollen) van verschillende plantensoorten (bomen, grassen, kruiden) die hun pollen via de lucht verspreiden, in plaats van via bijen. Hierin zitten stoffen waar men allergisch voor kan raken. In het geval van hooikoorts zorgt deze reactie voor klachten als niezen, loopneus en verstopte neus. Vaak gaan deze klachten vergezeld van jeukende ogen, keel en oren. De diagnose van hooikoorts is niet eenduidig te stellen, omdat over de criteria geen algemene overeenstemming bestaat.

Over GlaxoSmithKline
GSK behoort tot de meest vooraanstaande, op research georiënteerde, farmaceutische en healthcarebedrijven in de wereld. Het is de missie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen actiever te zijn, zich beter te voelen en langer te leven.



Ingezonden persbericht