Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNMG: strenge regels voor alternatief werkende artsen

Artsen moeten zich baseren op wetenschappelijk bewijs

Utrecht, 1 april 2008 - Artsen moeten zich richten naar het best beschikbare wetenschappelijke bewijs en mogen alleen onder strenge voorwaarden een niet-reguliere behandeling aanbieden. Deze voorwaarden zijn dat de patiënt goed voorgelicht wordt, dat niet voorbijgegaan wordt aan een reguliere behandeling en dat de patiënt door de niet-reguliere behandeling geen schade oploopt. Dit is de kern van de nieuwe gedragsregels voor alternatief werkende artsen die de KNMG vandaag uitbrengt.

De KNMG spreekt in deze gedragsregels over 'niet-reguliere behandelwijzen' in plaats van 'alternatieve' of 'complementaire' behandelwijzen. Kern van deze nieuwe gedragsregels is dat de arts zich moet richten naar het best beschikbare wetenschappelijke bewijs, gecombineerd met zijn ervaring en rekening houdend met de wensen, verwachtingen en ervaringen van de patiënt.

Alleen onder strenge voorwaarden mag een arts een niet-reguliere behandeling aanbieden. Die voorwaarden zijn: er mag niet voorbijgegaan worden aan een geïndiceerde reguliere behandeling, de patiënt moet goed voorgelicht worden en de patiënt mag geen schade oplopen. Dit betekent dat artsen geen valse hoop op genezing of verbetering van de klachten mogen bieden en geen onjuiste informatie over de werkzaamheid van een behandeling mogen verstrekken. Ook moeten artsen voorkomen dat een reguliere behandeling niet, of niet-tijdig wordt begonnen. Verder mogen artsen alleen handelen op basis van een op reguliere wijze gestelde diagnose en mogen zij geen behandelingen afraden die binnen de beroepsgroep algemeen zijn aanvaard. Artsen moeten zich daarnaast altijd bewust zijn van het feit dat hun artsentitel bij patiënten vertrouwen wekt.

Deze gedragsregels vervangen het oude standpunt van de KNMG over alternatieve behandelwijzen, dat stamt uit 1994. Met deze nieuwe gedragsregels sluit de KNMG nauw aan bij de jurisprudentie zoals die de afgelopen jaren is ontwikkeld.

De nieuwe gedragregels over niet-reguliere behandelwijzen zijn te vinden op www.knmg.nl

Noot voor de redactie,