GroenLinks

Bijdrage Femke Halsema aan het Fitna-debat


1 april 2008

"Niemand kan het zich veroorloven om de gewelddadige, radicale islam te negeren. Extremisten maken veel slachtoffers onder niet-moslims èn moslims. Onmiskenbaar beïnvloedt gewelddadig extremisme de acceptatie van immigranten en hun integratie in Nederland negatief. We zien dat ook terug in polarisatie, toenemend radicalisme èn racistische incidenten.

Immigratie en integratie veroorzaken altijd grote emoties en gevoelens van verlies.

Gevoelens van verlies zijn er bij veel autochtone Nederlanders die zich achtergesteld voelen en bedreigd. Zij krijgen niets in de schoot geworpen, zij moeten keihard werken en verliezen hun vanzelfsprekende veilige omgeving als hun wijk en de school van hun kinderen razendsnel verandert. Zij vrezen het verlies van hun baan, die mogelijk vlak voor hun pensioen naar het buitenland verdwijnt.

Verlies is er ook bij nieuwkomers. Zij ruilen de vertrouwde omgeving van hun geboorteland in voor een onzeker bestaan waarin zij op achterstand staan. Meestal verrichten zij zwaar en laagbetaald werk, ervaren discriminatie en worden gekwetst door de oordelen over hun religie en cultuur.

Wij, politici hebben de verantwoordelijkheid om dit gevoel van verlies aan beide zijden te herkennen en te benoemen. Wij hebben de boosheid van mensen te respecteren, ook als deze fel en nietsontziend wordt geuit. Wij hebben ook de verantwoordelijkheid om àlle mensen in Nederland de hoop op een beter leven te bieden. Tegenstellingen verminderen niet doordat politici ze doodzwijgen. Alleen door rechtvaardige politieke keuzes worden mensen geholpen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, en als volwaardige burger deel te nemen aan onze snel, èn onomkeerbaar veranderende samenleving.

Dat is de politieke opdracht en de vraag die ik vandaag wil beantwoorden is of de film Fitna en alle rumoer erom heen, hieraan een bijdrage leveren. En wellicht belangrijker, welke bijdrage de anti-moslim-politiek van de PVV levert aan een beter Nederland.

En meneer Wilders, nu eindelijk de kans daar is, wend ik me rechtstreeks tot u. Tot nu toe kennen we u als een onheilsprofeet, die stelselmatig waarschuwt tegen islamisering. Fitna is zelfs de laatste waarschuwing voor het westen, alsof het de dag daarna kikkers zal regenen.

In uw profetie zijn Islam en terreur één en dezelfde. De Islam is geen godsdienst het zo te noemen is volgens u zelfs levensgevaarlijk - maar een gewelddadige politieke ideologie.

Deze uitleg van de Islam heeft u gemeen met autoritaire regimes zoals Iran en Saoedi-Arabië en terreurbewegingen zoals Al Qaeda. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat op één van de grootste, internationale jihadistische internetsites uw film werd bejubeld als een steun voor de jihad.

In uw bezeten voorspelling dat Islam en terreur één en dezelfde zijn, en elke gelovige daarmee een fascist is èn een potentiële terrorist, veroordeelt u àlle moslims. Het meest stuitende moment in Fitna is de kaarsrechte lijn die u trekt tussen de aanwezige moslims in Nederland, en de toekomst die ons wacht van opgehangen homos, gestenigde en besneden vrouwen. Opzettelijk laat u ook de daling van het aantal moslims in Nederland in 2006 achterwege, om de angst voor moslims zo groot mogelijk te maken. De werkelijke statistiek heb ik laten ronddelen (Lees de notitie "Fitna versus Feiten" op http://start.groenlinks.nl/file_download/2 ).

Door het causale verband tussen aantallen moslims en geweld en onderdrukking, maakt u elke moslim die gewòòn in Allah te gelooft en de Koran leest, medeplichtig aan geweld. Dat is ongelooflijk grievend en unfair.

Het maakt ook uw opmerking hypocriet dat het probleem de islam is en niet de moslims. Want behalve dat de PVV de Partij is voor uw vrije meningsuiting, is het vooral de Partij Van de 10 Verboden voor moslims. Het wordt moslims namelijk verboden:


* om de Koran te bezitten

* om bijzondere scholen op te richten

* om naar Nederland te immigreren

* om in het Kabinet te zitten

* om nieuwe moskeeën te bouwen

* om stemrecht voor de gemeenteraad te hebben

* om een omroep op te richten

* om de moedertaal in de moskee te spreken

* om als ze werkloos zijn in Nederland te blijven
* om een burka of burkini te dragen

Als u het voor het zeggen krijgt dan mogen moslims niet meer als vrije staatsburger gebruikmaken van hun grondwettelijke rechten. De overheid zal alle moslims als tweederangs burgers behandelen. En mocht deze systematische vernedering leiden tot onlusten, dan mag de politie met scherp op hen schieten.

U heeft eens gezegd de vrijheid door te willen geven aan de kinderen van Nederland. Maar dan moeten al die kinderen ook geloofsvrijheid kennen èn niet worden uitgestoten als religieuze minderheid. Als u dit niet erkent dan bent u zo verblind door uw strijd tegen de islam dat u opoffert wat u - en mij - het meest dierbaar is: onze vrijheid.

Mijn collega Tofik Dibi deed u vorige week een belangrijke handreiking. Hij wil zij aan zij met u vechten tegen extremisme, tegen schending van de rechten van vrouwen, kinderen en homos. Hij wordt als moslim, zo stelt hij terecht, minstens zo bedreigd door Islamitisch extremisme als u en ik, en hij heeft bondgenoten nodig. Maar Tofik vraagt daar wel wat voor terug. Hij eist respect voor wie hij is. Iemand die in de bres springt voor homos maar die ook de Koran de dikke versie - op zijn nachtkastje heeft, net zo lang als hij daar zelf behoefte aan heeft.

De afgelopen week hebben talloze mensen, zoals Tofik, u de hand gereikt. Ze willen met u zoeken naar oplossingen tegen terreur en mensenrechtenschendingen. En stuk voor stuk tonen deze vredelievende Nederlandse moslims uw grote ongelijk aan, dat het geloof in de Islam en het lezen van de Koran leidt tot geweld.

U staat op een kruispunt.

Volhardt u in uw heilloze monoloog van vijandschap met alle moslims, van polarisatie en vervreemding. Maar dan stuurt u ook uw eigen achterban de woestijn in omdat oplossingen voor de vermindering van Islamitische terreur uitblijven.

U kunt ook uw eigen woorden waarmaken: namelijk dat het u gaat om extremisme en niet om moslims. Dan vindt u bondgenoten ook bij ons en dan kunt u politiek effectief zijn.

Maar dan is er gelijkwaardigheid en wederzijds respect vereist. Dan kunt u moslims niet als tweederangsburgers behandelen. Dan zult u uw pleidooi voor een verbod op de Koran moeten intrekken.

U maakte hiermee een voorzichtig begin door het scheuren van verzen uit de koran aan moslims over te laten, en u gaf de moslimgemeenschap zelfs een compliment. Ik neem aan dat dit gemeend was en niet enkel was bedoeld om de premier een hak te zetten.

Ik doe een indringend beroep op u om deze tweede weg te kiezen.

U weet, tot slot, dat ik en GroenLinks uw recht op het vrije woord altijd verdedigen, ook als uw uitspraken ons pijn doen. Nu wil ik u vragen om de deugd te beoefenen van het geven van een inhoudelijk antwoord en het voeren van een open debat."

Femke Halsema

Lees ook de notitie "Fitna versus Feiten" op http://start.groenlinks.nl/file_download/2