Gemeente Utrecht

Willibrorduskerk krijgt nieuwe kans

De Utrechtse rechtbank heeft vandaag het faillissement van de Sint Willibrordus Stichting vernietigd. Deze stichting, eigenaar van de kerk, kan daarmee het gebruik als kerk, opengesteld monument en concertpodium voortzetten. De uitspraak van de rechter is goed voor het monument en voor de stad, vinden het Nationaal Restauratiefonds, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), de gemeente Utrecht en de stichting zelf. Deze partijen zijn het meest betrokken geweest bij het van tafel krijgen van het faillissement. Tegenslagen bij de afronding van de restauratie van het orgel bracht de stichting in februari in ernstige financiële problemen. De zeventien jaar durende restauratie van het kerkgebouw werd halverwege 2007 afgerond, waarna de kerk eindelijk ruim opengesteld en gebruikt kon worden. Maar de gewenste exploitatie van het gebouw kon in deze periode nog niet bereikt worden.

De gevonden oplossing maakt het mogelijk dat de stichting de kerk open kan houden voor kerkgangers maar ook voor andere bezoekers. Utrecht wil graag dat concertgangers en toeristen kunnen blijven genieten van dit neogotisch topmonument van Nederland. Het Restauratiefonds en de Rijksdienst ondersteunen dit streven. Voor 2008 staan al veertig concerten gepland en men verwacht het aantal bezoekers van 2007 (12.000) zeker te halen.

Om de positie van de kerk blijvend te versterken gaan gemeente en het Restauratiefonds met de stichting onderzoeken hoe de exploitatie van de kerk professioneler opgezet kan worden. Voor de zomer wordt hiervoor op kosten van de gemeente een onderzoek uitgevoerd. De restauratie van het orgel is daarbij niet buiten beeld en pakt de stichting als een apart project op.