Ingezonden persbericht


Persbericht
., vrijdag 28 maart 2008

Endometriose: Vroegere diagnose kan miljarden besparen

Patiënten met de ziekte Endometriose melden zich significant vaker ziek op het werk. Dat blijkt uit het eerste en recent afgeronde Europese onderzoek naar Endometriose onder ruim 2000 vrouwen. Het extra ziekteverzuim als direct gevolg van Endometriose kost de EU naar schatting E 30 miljard per jaar. Deze kosten zijn nog exclusief de kosten van medicijnen, herhaalde - en soms tevergeefs- behandelingen, IVF, andere vruchtbaarheidsbehandelingen en WAO kosten. In Europa zijn er 14 miljoen vrouwen met Endometriose, in Nederland circa 450.000.

Complexe ziekte Endometriose kost EU miljarden
Recent presenteerde Prof. Dr. D'Hooghe van het University Hospital Gasthuisberg te Leuven, op het wereldcongres Endometriose in Australië, het eerste Europese onderzoek naar de kosten van Endometriose voor de maatschappij. Aan het onderzoek deden 2.075 vrouwen mee.

De belangrijkste resultaten zijn.:


. 6% heeft een uitkering vanwege Endometriose
. 78% van de vrouwen soms niet in staat is dagelijkse activiteiten uit te voeren
. bij 36% van de vrouwen heeft Endometriose direct gevolgen gehad voor hun baan (bijvoorbeeld verloren zij hun baan door herhaaldelijk ziekmelden).

Professor Dr. D'Hooghe pleit voor meer bekendheid over deze chronische ziekte bij zowel de medische wereld als patiënten, teneinde deze ingrijpende gevolgen en kosten zoveel mogelijk te verlagen.

Bekendheid Endometriose
Uit het Europese onderzoek is ook naar voren gekomen dat het grote publiek en de huisartsen de ziekte niet (h)erkennen. Minder dan 50 % van de vrouwen met de diagnose Endometriose werd serieus genomen door haar arts tijdens het eerste consult. 65% van de vrouwen kregen een foute diagnose, namelijk van een andere aandoening. 46% moest meer dan 5 artsen consulteren voordat zij de correcte diagnose hadden gekregen. Endometriose wordt omgeven door taboes over menstruatie, seksualiteit, onvruchtbaarheid en pijn. Veel jonge meiden en vrouwen zoeken te laat hulp, omdat zij denken dat het hebben van pijn er bij hoort. Dit gebrek aan bewustzijn resulteert in een significante vertraging van de diagnose. Endometriose is een progressieve ziekte is, waardoor een vroege diagnose van essentieel belang is.

Wat is Endometriose
Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederweefsel op andere plekken in het lichaam gevonden wordt, met name in de buikholte. Dit weefsel reageert op de hormonale cyclus van een vrouw. Menstruatiebloed verlaat het lichaam. Bij Endometriose blijft dit weefsel in het lichaam waar het bloedt en pijnlijke plekjes, cysten gevuld met bloed en verklevingen veroorzaakt. Dit resulteert in ontstekingen, pijn, onvruchtbaarheid en kans op andere medische problemen. Voorbeelden van symptomen zijn pijnlijke menstruaties, darmactiviteit en gemeenschap, vermoeidheid en verminderde vruchtbaarheid. Behandeling kan bestaan uit pijnstillers, de anticonceptiepil, verschillende hormoonkuren, chirurgische verwijdering en, voor sommigen, het verwijderen van de baarmoeder. Geen enkele behandeling heeft een genezende werking. De oorzaak van Endometriose is onbekend.

Endometriose Stichting
De Endometriose Stichting zet zich in voor de belangen van patiënten met Endometriose. Meer informatie is te vinden op www.endometriose.nl.

Noot voor de redactie/