Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst  
                         |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 1 april 2008 |

1. Groene Delta De Groene Delta is een programma dat zich richt op de ontwikkeling van een samenhangende structuur van natuur en water rond 's-Hertogenbosch. Daarvoor is een uitvoeringsprogramma vastgesteld en om dat uit te kunnen voeren is een flexibele financiering nodig. Binnen de provinciale begroting maken GS nu daarvoor programmafinanciering mogelijk. De voorstellen daartoe worden toegezonden aan de statencommissies Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu.

2. Noordwaard Voor de ontpoldering van de Noordwaard wordt een milieu-effectraport opgesteld. Voor dat rapport hebben GS nu herziene en aangevulde richtlijnen vastgesteld.

3. Nationaal Bestuursakkoord Water De provincie Noord-Brabant is medeondertekenaar van het vernieuwde nationaal bestuursakkoord water. Dat akkoord wordt gesloten tussen het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen en gaat o.a. in op klimaatscenario's, waterbeheer in stedelijke gebieden, de financiering en verschillende elementen uit de nota waterbeleid 21e eeuw en de Europese Kaderrichtlijn Water.

4. Vergunningen Natuurbeschermingswet GS hebben de bezwaren tegen natuurbeschermingswetvergunningen van een maatschap te Heusden (gemeente Asten) gegrond verklaard. De vergunning is in aangepaste vorm opnieuw verleend. Verder hebben GS de bezwaren tegen een eerder besluit om niet mee te werken aan de gedeeltelijke intrekking van een natuurbeschermingswetvergunning voor een varkenshouderij in Liessel ongegrond verklaard. GS trekken nu de gehele vergunning in.

5. Dag- en nachttarieven Essent Een verschil in dag- en nachttarieven kan bijdragen tot een bewustere omgang met energie. De aandeelhouders van Essent hebben daarom samen met de onderneming een bespaarplan opgestart, communicatie met de klanten is daarbij belangrijk. GS zijn niet van mening dat Essent haar winsten moet gebruiken om de prijs van energie te verlagen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP-statenfractie over de verhoging van de dal- en nachttarieven van Essent.

6. Hoogwaterbeschermingsprogramma Op 10 april a.s. ondertekent de provincie de intentieverklaring Hoogwaterbeschermingsprogramma waterschapsprojecten. Met de ondertekening tussen Rijk, provincie, waterschappen spreken zij de intentie uit zich maximaal in te spannen voor het vlot en zorgvuldig doorlopen van alle benodigde procedures en de uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Namens de provincie tekent directeur Ecologie mw. M. Bloem.

7. Europese Territoriale Samenwerking Maas-Rijn 2007-2013 De provincie Noord-Brabant neemt deel aan het Maas-Rijn programma voor grensoverschrijdende samenwerking. Dat hebben GS besloten. Met het totale programmabudget van E144 miljoen voor de Euregio Maas-Rijn worden grensoverschrijdende projecten ondersteund in de grensregio Nederland, België en Duitsland. Het gaat om projecten op het gebied van economische structuur, kennis en innovatie, arbeidsmarkt, natuur en milieu, energie, natuurlijke hulpbronnen, mobiliteit en kwaliteit van leven. Namens de provincie zal gedeputeerde Annemarie Moons de overeenkomst ondertekenen.

8. Statenvoorstellen De kaderstellende notities over Leefbare Dorpen, Leefbare Wijken en Podiumkunsten, die eerder aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zijn gezonden, zijn door GS formeel als statenvoorstel vastgesteld. Dit in verband met de wens van de agendacommissie van Provinciale Staten de notities in de vergadering van PS te bespreken.

9. ICT-netwerk primair onderwijs De inspanningen van de provincie om de toepassing van ICT in het onderwijs te bevorderen hebben resultaat gehad. Het heeft de ICT-steunpunten armslag gegeven en er zijn de nodige projecten tot stand gekomen. Als onderdeel van het project @Brabant heeft de provincie een onderzoek uitgevoerd naar de behaalde resultaten van een provinciedekkend ICT-netwerk voor het primair onderwijs. De provincie heeft in de periode 2002-2006 zeven regionale ICT-steunpunten voor het onderwijs gesubsidieerd.

10. Startnotitie Luchtvaart In principe worden met ingang van 2009 provincies bevoegd gezag voor de regionale en kleine burgerluchtvaartterreinen, zoals Kempen Airport en Seppe Airport en voor helikopterlandingsplaatsen, zweefvliegvelden en modelvliegterreinen. Gedeputeerde Staten bieden de statencommissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid, Ruimte en Milieu en Bestuur en Middelen een startnotitie aan om te komen tot een provinciale notitie luchtvaart.

11. Hoogwaardig openbaar vervoer Noordoost Brabant De opdracht voor het opstellen van een businessplan voor een nieuw aanbod van hoogwaardig openbaar vervoer in Noordoost-Brabant is gegund aan de combinatie HOV Noordoost Brabant (BAM-Infra, AM-Goudappel- Coffeng) Consortium Zuiderkruis (Movares Nederland, Bohemen, Bouwfonds MAB, Buck Consultants International, Mobility Managers, Strukton Rail, Veolia Transport Rail, Keypoint Consultancy en Mobycon). Dat blijkt uit een notitie die GS zenden aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid. De notitie schetst de aanpak rond de vernieuwing van het openbaar vervoer in Noordoost-Brabant.

12. SRE en verkeersveiligheid De provincie en het SRE werken nauw samen bij het vergroten van de verkeersveiligheid. GS willen die samenwerking graag voortzetten. GS zenden de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid een notitie over de samenwerking en de besteding van gelden.

13. Garanties zorgsector In het verleden heeft de provincie garant gestaan voor de bouw van ziekenhuizen en zorginstellingen. Die rol is overgenomen door een Waarborgfonds voor de Zorgsector. De provincie draagt haar garantstellingen aan dit fonds over. Inmiddels zijn 20 garantstellingen overgedragen of gebeurt dat binnenkort, voor nog eens 24 garantstellingen loopt de procedure. Dat blijkt uit een voortgangsverslag waarvan GS kennis genomen hebben.

14. Mestverwerking Kumac Deurne In principe is de provincie bereid een subsidie van E107.875 toe te kennen aan een mestverwerkingsinitiatief te Deurne. Dat is een initiatief van 50 veehouders en een loonwerker, die daarmee vooruitlopen op een project waarbij gas uit mest wordt ingezet voor warmteproductie in de tuinbouw. GS laten de finale toekenning afhangen van de goedkeuring van een beleidsregel door de Europese Commissie.

15. Benoeming commissaris ORR Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de concept-profielschets voor de provinciale commissaris in de raad van commissarissen van de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte. De profielschets wordt voorgelegd aan de fractievoorzitters in Provinciale Staten.

16. ILG-Jaarrapportage De provincie beheert het Investeringsbudget voor het landelijk gebied. Daarmee wordt het grootste gedeelte van de herinrichting of reconstructie van het platteland betaald. Gedeputeerde Staten hebben de jaarrapportage 2007 vastgesteld en toegezonden aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

17. Stimuleringsregeling voor zelfbouwers De provincie stelt voor de huidige bestuursperiode (2007-2011) E4 miljoen beschikbaar om groepen burgers die in eigen beheer willen bouwen een steuntje in de rug te geven. De stimuleringsregeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Een vereniging van initiatiefnemers kan subsidie aanvragen om de kosten in het voortraject van het bouwproces te helpen dekken.

18. Q-koorts De AID van het ministerie van LNV ziet toe op de hygiënemaatregelen die nodig zijn om de q-koorts in de geitenhouderij te beteugelen. De provincie heeft daarbij geen rol. Dat zeggen GS in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

19. Streekplanafwijking Rijsbergen In afwijking van het streekplan wordt het mogelijk een rietdekkersbedrijf te vestigen in een agarisch bedrijfspand aan de Noordhoeksestraat in Rijsbergen. GS vragen daarover het advies van de Provinciale Planologische Commissie.

20. Uitgangspunten wegenonderhoud Bij het plannen van wegenonderhoud, wordt voortaan naast de technische toestand van de weg, ook gekeken naar de belangen van weggebruikers, omliggende bedrijven en eventuele werkzaamheden aan het omliggende wegennet. Dat staat in de notitie uitgangspunten van de concept nota "Onderhoud in Uitvoering" die Gedeputeerde Staten voorleggen aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

21. Omroep Brabant Op grond van de mediawet heeft de provincie de verantwoordelijkheid er voor te zorgen dat er een regionale omroep functioneert. GS stellen Provinciale Staten voor om voor Omroep Brabant een zogeheten representativiteits- en bekostigingsverklaring af te geven aan het commissariaat van de media voor de periode tot april 2012. Daarmee komt de Omroep in aanmerking voor bekostiging uit de publieke middelen.

22. Provinciale Jaarstukken GS zenden het provinciaal jaarverslag en de provinciale jaarrekening naar Provinciale Staten. Met de jaarrekening en het jaarverslag legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid. De jaarrekening sluit met een batig saldo van E149 miljoen, onderdeel daarvan is een interimdividend van Essent van E92 miljoen dat in december 2007 ontvangen werd.

23. Sportbeleid Gedeputeerde Staten hebben de notitie 'Sport in beeld; sportieve uitdagingen en kansen in Brabant' toegezonden aan de Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur en de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid. De notitie is een ontwerp-statenvoorstel voor het provinciale sportbeleid. Op hoofdlijnen komt de notitie neer op: sport als bindmiddel in de samenleving en als middel om de gezondheid te verbeterenen het vergroten van de toegankelijkheid voor mensen met beperkingen of met lage inkomens. Ook gaat de provincie investeren in topsportevementen en talentontwikkeling. De sportthema's in de programmalijnen Perspectiefrijk Brabant en Dynamisch Brabant van het bestuursakkoord en het reguliere sportbeleid zijn in deze provinciale sportnotitie op elkaar afgestemd.

24. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Reusel-de Mierden voor het aanleggen van een retentievoorziening, bergbezinkbassin ter plaatse van de Vestweg-Kempenbaan-Neterselsedijk; de gemeente Drimmelen voor de bouw van 2 woningen aan de Godfried Schalckenstraat 19-21 te Made; de gemeente Boxmeer voor een verblijfsrecreatieproject Schaartven 1 te Overloon; de gemeente Drimmelen voor recreatie-eenheden, horecabedrijf en commerciele ruimten tbv jachthaven; de gemeente Zundert voor een ruimte voor ruimte woning gelegen tussen Bredaseweg 19b en 21; de gemeente Steenbergen voor het oprichten van een biomassavergustingsinstallatie bij de Suiker Unie aan de Noordzeedijk te Dintelroord; de gemeente Alphen-Chaam voor de bouw van twee woningen en een ontsluitingsweg op de hoek Goedentijd-Beukenlaan; de gemeente Bernheze voor het oprichten van een gemeentewerf en brandweerkazerne op de hoek Heescheweg-Doohof te Nistelrode.

Gedeputeerde Staten hebben het vastgesteld bestemmingplan Kom Helenaveen, 1e herziening van de gemeente Deurne gedeeltelijk goedgekeurd, hebben een verklaring van geen bezwaar van de gemeente Oirschot, artikel 19 WRO voor vestiging ssnnemingsbedrijf aan de Boterwijksestraat 21a in Oirschot geweigerd, hebben goedkeuring onthouden aan het wijzigingsplan ex artikel 11 WRO van de gemeente Woensdrecht inzake vergroting agrarisch bouwblok Oud Hinkelenoorddijk 11, hebben de gevraagde verklaring van geen bezwaar ex artikel 19, lid1, WRO voor uitbreiding glastuinbouwbedrijf Lage Bremweg 26 te Etten-Leur gedeeltelijk goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan wijzigingsplan Buitengebied '98 ex artikel 11 WRO, voor het vergroten van een agrarisch bouwblok aan de Molendijk 3 te Hulsel en hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan Herziening Schuurkerkpad Berlicum, ontsluitingsweg Kerkuilhage-Wertsteeg te Berlicum.


---- --