Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 098 SJT
Datum: 2 april 2008

Rapportage 2007 van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden

Het college heeft de rapportage van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden vastgesteld. In de rapportage wordt een overzicht gegeven van de bevindingen van de controles bij alle zwemgelegenheden. Het gaat daarbij om de zwembaden en de zwemplaatsen in het oppervlaktewater. In 2007 heeft de provincie de waterkwaliteit bij 122 zwembaden maandelijks gecontroleerd. Bij 54 zwemplaatsen in oppervlaktewater is van mei tot september tweewekelijks gecontroleerd. De controles laten zien dat de waterkwaliteit goed is.

In de rapportage wordt uitvoerig ingegaan op de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid, zowel in als rondom de zwemgelegenheden. Om een goed beeld van de waterkwaliteit te krijgen moeten de reguliere zweminrichtingen éénmaal per maand het water laten onderzoeken door een gecertificeerd laboratorium en de gegevens aan de provincie beschikbaar stellen. Voor zwemplaatsen in oppervlaktewater doet het Wetterskip Fryslân in de maanden mei tot en met september bij 54 zwemplaatsen het tweewekelijks onderzoek. Het Waterschap Hunze en Aa's controleert het zwemwater in het Lauwersmeer. Conclusie is dat de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid in de reguliere zwembaden en de zwemplaatsen in het oppervlaktewater goed was. In 2008 blijft de waterkwaliteit en veiligheid voor de provincie een belangrijk aandachtspunt.

De provincie is op grond van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ) het bevoegde gezag. Zij houdt toezicht op de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid van 122 zwembaden en 54 zwemplaatsen in het Friese binnenwater en aan de IJsselmeerkust en de Noordzeekust.

De belangstelling voor de zwemwaterkwaliteit in oppervlaktewater is ieder jaar groot, dit in tegenstelling tot de reguliere zwembaden waar weinig vragen over worden gesteld. Vooral op warme zomerdagen zijn er veel vragen over de zwemwaterkwaliteit van zwemplaatsen in oppervlaktewater. Zwemmers kunnen daarvoor terecht bij de zwemwatertelefoon (tel. 058-2925 650), de internetpagina fryslan.nl en op teletekstpagina 750.


---- --