Gemeente Maastricht

Energieproject TELI succesvol afgerond


1 Miljoen kilo CO2 besparing per jaar


01.04.08

In januari 2006 is de gemeente gestart met het project Tijdelijke Energiebesparing Lage inkomens (TELI). Gedurende 2006 en 2007 werden er verschillende activiteiten georganiseerd om de deelnemers energiebewuster te maken en een CO2-uitstoot te reduceren. En dat is gelukt: het invoeren van de maatregelen heeft geleid tot een besparing in de jaarlijkse uitstoot CO2 van 1.029.300 kilo.

In Maastricht zijn in twee jaar tijd 2.000 huishoudens met lage inkomens voorzien van een energiebesparingpakket en informatie over energiebesparing. De werkzaamheden zoals het aanbrengen van eenvoudige en effectieve maatregelen in huis en het adviseren over extra maatregelen (bv de overstap naar Groene Stroom) werden uitgevoerd door vier adviseurs die speciaal voor dit project werden opgeleid in een werkgelegenheidsproject.

Dit project heeft enkele in het oog springende resultaten behaald: zo zijn er 1.359 waterbesparende douchekoppen geplaatst, 1326 tochtstrippen aangebracht en 2.764 spaarlampen ingedraaid.

De actie richtte zich ook op een breder publiek: zo werd op 25 februari 2007 in het Centre Ceramique een Energiedag georganiseerd. En heeft er een 10-delige advertentiereeks gestaan in stadskrant 'De Ster', waaraan verschilende bekende Maastrichtenaren meewerkten.

Met als motto 'de jeugd heeft de toekomst' werkten verschillende basisscholen mee aan een lessencyclus rond het thema 'energie'. Verschillende scholen deden bovendien mee aan de Energy Trophy: een wedstrijd vol sport, spel en kenniselementen rond het thema energie.

Wethouder Wim Hazeu van Energie bedankt alle partijen voor hun inzet tijdens het TELI-project. Zonder de enthousiaste steun en inzet van Essent, Ecofys, Buurtbeheerbedrijf Maastricht, Yonder, CNME, Centre Céramique, Kumulus, Ontwerpbureau B2B en de woningcorporaties was dit project nooit zo'n succes geworden.