Gemeente Maastricht

Aanleg Park & Ride-Transferium in Beatrixhaven Maastricht

Aanleg Park en Ride transferium in Beatrixhaven Maastricht bij nieuw te bouwen Lightrailhalte

De gemeente Maastricht wil voor minimaal 500 auto's een Park&Ride-transferium aanleggen op het industrieterrein Beatrixhaven. Het terrein wordt aangelegd in de directe nabijheid van een nog nieuw te bouwen lightrail-station, ten zuiden van de Limmelderweg, aan het spoor Maastricht-Heerlen. De automobilist kan zijn weg naar het centrum en naar Randwijck zo, elke tien minuten, per spoor vervolgen. Onderzocht wordt nog of, als extra service, een busshuttle naar de binnenstad kan worden ingezet.

De lightrailhalte zal een rol gaan vervullen voor reizigers van en naar het P&R-terrein, het bedrijventerrein Beatrixhaven, de Hoge Hotelschool en de woonwijken Limmel, Nazareth en Amby. Wethouder Hazeu is opgetogen over het P&R-terrein in combinatie met de lightrailhalte; "Dit is een essentiële aanvulling op het parkeeraanbod van de gemeente Maastricht en zal een positieve bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van de stad".

De gemeente streeft naar opening van het parkeerterrein en de lightrailhalte in 2009.

Park en Ride en Park en Walk

In de beleidsnota Parkeren uit 2007 heeft de gemeente Maastricht de ambitie uitgesproken de komende tijd minimaal 800 P&R-plekken te willen realiseren. Het P&R-terrein in de Beatrixhaven is heel gunstig gelegen, omdat de plannen rondom de ondertunneling van de A2 voorzien in een rechtstreekse aansluiting van de A2 op de Beatrixhaven. De ontsluiting van het P&R-terrein in combinatie met de lightrailhalte wordt hierdoor optimaal.

Naast de P&R-locatie Beatrixhaven worden aanvullend nog andere P&R-mogelijkheden onderzocht, waaronder een aanpassing van P&R bij het MECC. Afgelopen tijd zijn ook besluiten genomen over uitbreiding en verbetering van de Park&Walk-terreinen aan de rand van het van het centrum. De terreinen aan de Cabergerweg en aan het station zijn al volledig aangepast en volop in gebruik. De terreinen onder de Kennedybrug en de Noorderbrug worden de komende tijd geoptimaliseerd.

Voor de aanleg van het P&R terrein in de Beatrixhaven en de eventuele aanpassing van P&R MECC is een bedrag gereserveerd van ¤ 750.000. De kosten van de aanleg van het Lightrailstation komen voor rekening van de Provincie.