Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vrouwennetwerk Nigyo 'heel blij' met advies Gezondheidsraad. 'Vaccinatie voorkomt honderden gevallen van baarmoederhalskanker'

NIJMEGEN/DEN HAAG - 1 april 2008 - 'Vaccinatie van meisjes tegen baarmoederhalskanker zinvol'. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Klink van Volksgezondheid. Nigyo, een landelijk netwerk van vrouwen dat aandacht vraagt voor de problematiek van baarmoederhalskanker, is 'heel blij' met dit advies. Het betekent erkenning van de ernst van deze ziekte die alleen vrouwen treft. 'Honderden gevallen van baarmoederhalskanker worden hierdoor voorkomen', aldus Elrie Bakker, voorzitter van Nigyo. Ook het advies van de gezondheidsraad voor een inhaalprogramma voor meisjes van 13 tot 16 jaar wordt met instemming begroet door Nigyo.

Jaarlijks krijgen zevenhonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, tweehonderd van hen overlijden aan de ziekte. Vele tientallen vrouwen die baarmoederhalskanker wél overleven, raken als gevolg van de ziekte ongewenst kinderloos. Een groot verdriet voor de vrouwen die het treft, en hun partners. Baarmoederhalskanker is, na borstkanker, de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. De ziekte wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat vooral wordt overdragen via seksueel contact.

Langlopend onderzoek
Het vaccin werkt overigens niet tegen alle typen HPV met kankerverwekkende eigenschappen en biedt dus geen 100 procent bescherming. Ook is nog onduidelijk hoelang door het vaccin opgewekte immuniteit door de jaren heen standhoudt. De Gezondheidsraad pleit er daarom voor de invoering van de inenting in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gepaard te laten gaan met langlopend onderzoek om effectiviteit en de veiligheid in de gaten houden.

Rijksvaccinatieprogramma
Nigyo, dat staat voor Nationaal Initiatief tegen Gynaecologische Oncologie, zet zich sinds twee jaar in om deze vreselijke situatie doorbreken. Vorig najaar boden vele tientallen vrouwen een petitie aan in Den Haag om bij politici te pleiten voor opname van het vaccin tegen baarmoederhalskanker in het Rijksvaccinatieprogramma. Opname in het Rijksvaccinatieprogramma betekent dat het - gratis - vaccin voor álle meisjes bereikbaar is. Als het vaccin niet in het Rijksvaccinatieprogramma zou komen, betekent dat vrouwen de kosten (circa vierhonderd euro) zelf moeten betalen. Dat is niet voor iedereen haalbaar.


--- EINDE PERSBERICHT ---

Noot redactie,

Ingezonden persbericht