Partij van de Arbeid

Den Haag, 1 april 2008

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

over het verloop van de 35e VN-missie naar Birma


1. Is het correct dat de 35e VN-missie naar Birma is afgesloten zonder dat er een ontmoeting tussen VN-gezant Ibrahim Gambari en Junta-leider Than Shwe heeft plaatsgevonden?{1}


2. Hoe beoordeelt de regering de huidige stand van zaken in Birma met betrekking het werk van de VN-gezant Gambari? Hoe beoordeelt de regering de conceptgrondwet en het initiatief van de Birmese junta om via een referendum deze grondwet aan de bevolking voor te leggen?


3. Hoe beoordeelt u het uitblijven van het effectueren van "verdere restrictieve maatregelen, inclusief een verbod op nieuwe investeringen", zoals de Europese Raad op 15/16 oktober jl. aankondigde?


4. Bent u het met mij eens dat, gezien de herhaaldelijke vruchteloze missies van VN-gezant Gambari, het effectueren van verdere restrictieve maatregelen, zoals het verbod op nieuwe investeringen, gerichte financiële sancties tegen leden van het regime en een reeks aan het regime gelieerde zakentycoons en het instellen van een verbod op het verzekeren van economische activiteiten in Birma en handel met Birma, met name in de sectoren gas, hout, mijnbouw, de hoogste prioriteit zou moeten hebben?


5. Bent u het tevens met mij eens dat het Gemeenschappelijk Standpunt van de EU ten aanzien van Birma aangescherpt zou moeten worden?


6. Welke mogelijkheden ziet u om tot het vergroten van de Europese humanitaire hulp aan Centraal- en Oost-Birma te komen? En welke mogelijkheden ziet u tot het vergroten van de Europese steun aan Birmese organisaties die zich inzetten voor democratisering en mensenrechten?


7. Bent u bereid om de in vraag 4 en 5 genoemde zaken in EU-verband actief te bepleiten? Zo ja, wanneer en op welke wijze zult u dit doen? Zo niet, waarom niet?

www.bbc.co.uk, "UN envoy fails to meet Burma head", 10 maart 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} www.bbc.co.uk, "UN envoy fails to meet Burma head", 10 maart 2008