Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlands Kampioenschap in Hilversum is geopend

Het Nederlands Kampioenschap Schaken 2008 is op dinsdag 1 april in de Burgerzaal van het Raadhuis van Hilversum geopend. KNSB-voorzitter Eddy Schuyer ging bij die gelegenheid in op de vele niet altijd positieve publiciteit die in de afgelopen dagen over het kampioenschap in de kranten was verschenen. Schuyer erkende dat de KNSB moeilijke tijden had gekend, maar hij wees er ook op dat in de twee afgelopen toernooien die ook in Hilversum waren gespeeld de regerend kampioen Sergei Tiviakov al zijn sterke concurrenten achter zich had gehouden. 'Tiviakov is ook nu de man die verslagen moet worden', constateerde Schuyer.

Het Nederlands Kampioenschap vertrekt na dit jaar uit Hilversum, maar wethouder Jan Rensen benadrukte dat Hilversum ook na dat afscheid een schaakstad zou blijven. Hij wees erop dat nog dezelfde middag in het centrum van Hilversum twee schaaktafels in gebruik werden genomen en hij hoopte dat het Intomart GfK Open, dat de afgelopen twee jaar samenviel met het NK, in de komende jaren als onafhankelijk toernooi verder zou kunnen gaan. 'Hilversm wil een groot internationaal schaaktoernooi', zei hij. Sponsor Intomart GfK liet weten daar graag aan mee te willen werken.

Rensen maakte ook nog bekend dat op 17 mei de slotronde van de competitie in de meesterklasse in het Raadhuis van Hilversum zal worden gespeeld. Omdat de Burgerzaal daarvoor te klein is, zal bij hoge uitzondering ook de raadszaal worden ontruimd en voor het schaken vrij worden gemaakt.

De loting vond plaats onder het toeziend oog van toernooidirecteur Jan Stomphorst. De teamcaptain van HSG heeft enkele dagen geleden een koninklijke onderscheiding ontvangen, onder andere ook vanwege zijn vele verdiensten voor het schaken. De deelnemers mochten hun lotingsnummer opduikelen uit de vissekommen die in vroegere jaren in de uitzendingen van Studio Sport werden gebruikt voor de loting van de KNVB bekercompetitie.
De loting leidde tot één opmerkelijke partij voor de eerste ronde. Sergei Tiviakov en Daniel Stellwagen, die vorig jaar aan het slot een barrage moesten spelen om de titel, mogen meteen op de eerste dag tegen elkaar.

Het Nederlands Kampioenschap schaken wordt van woensdag 2 tot en met zondag 13 april gespeeld op het Mediapark in Hilversum. Het vrouwentoernooi begint twee dagen later op vrijdag 4 april. Alle ronden vinden plaats van 13.30 tot uiterlijk 19.30 uur. De slotronde begint om 11.00 uur. Er wordt gespeeld in Studio 2, dichtbij de ingang van het Mediapark. Dinsdag 8 april is een vrije dag. Alle informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite.

Schaaktafels
Aansluitend aan de opening van het Nederlands Kampioenschap vertrok een deel van de aanwezigen naar het centrum van Hilversum. Op het pleintje tegenover de vestiging van C&A werden later op de middag twee schaaktafels en een damtafel in gebruik genomen. Een flink deel van de Nederlandse schaaktop probeerde de tafels al vluggerend meteen uit. Nederlands kampioen dammen Kees Thijssen was aanwezig om zijn damkunsten te tonen.

---