Amsterdam RAI


- Persbericht -

Met woningbouwonderzoek onder bewoners en professionals

Bouwrai 2008: van innovatieprijs tot minister Vogelaar

Amsterdam, 27 maart 2008 - Energiebezuiniging, vergrijzing, veiligheid en leefomgeving: het zijn dé actuele thema's in de woningbouw én dus ook op de komende BouwRAI, van 1 tot en met 3 april in Amsterdam RAI. Vier themapleinen, 300 exposanten en vele sprekers in de seminars en de Nieuwsstudio bieden innovatieve oplossingen. Bovendien onderzoekt BouwRAI wat bewoners zelf van hun woning vinden als het gaat om deze thema's. De resultaten worden, samen met een onderzoek van Bouwkennis onder de professionals in de woningbouw, aan de vooravond van BouwRAI bekend gemaakt. Op BouwRAI zelf zijn bovendien twee bijzondere bijeenkomsten waar we u graag voor uitnodigen.

Uitreiking BouwRAI Innovatieprijs
Dinsdag 1 april van 9.30 - 10.00 uur
De beste innovatie voor de woningbouw wint de BouwRAI Innovatieprijs. De nominaties:
- het 1-2-3 Huis: voor het fabrieksmatig snel bouwen van huizen
- de kleine windturbine Energy Ball

- het Flow Control-School: een stil en tochtvrij ventilatiesysteem voor scholen
- het Pudelko geluidsloze en trillingsvrije funderingssysteem
- het openbare inklapbare urinoir Saniwall
- het VBI EcoPrefab Concept klimaatsysteem met vloer als energiebuffer.

Minister Vogelaar bezoekt BouwRAI en ontvangt Vogelvide Donderdag 3 april van 14.00 - 15.00 uur
Na een rondgang over de beursvloer gaat de minister van Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar, in gesprek in de Nieuwsstudio over onderwerpen als het Energielabel en het kabinetsplan 'Meer met Minder', gericht op energiebesparing. Tevens neemt ze uit handen van de Vogelbescherming de eerste meter Vogelvide in ontvangst. Deze Vogelvide maakt de onderste rij dakpannen geschikt als nestplaats voor huismussen. De afgelopen 25 jaar is het aantal huismussen in Nederland gehalveerd, waardoor de vogel op de 'Rode lijst van Nederlandse bedreigde broedvogels' is terecht gekomen.

Onderzoek onder professionals en bewoners
Op de BouwRAI praten professionals over de toekomst van de woningbouw. Reden voor BouwRAI om na te gaan wat het Nederlandse publiek eigenlijk zelf van de eigen woning vindt. Vinden bewoners het energielabel belangrijk? Denken zij in hun huis te blijven wonen als ze ouder worden? Vinden ze hun woning veilig genoeg? En welke faciliteiten willen ze in hun woonomgeving? Tegelijkertijd ondervraagt Bouwkennis in naam van BouwRAI zo'n 500 professionals over deze actuele onderwerpen. Zijn bestaande woningen levensloop-bestendig te maken en wordt er bij nieuwe woningen rekening gehouden met de vergrijzing? Besteden architecten wel genoeg aandacht aan duurzaamheid? Hoe belangrijk is inbraakpreventie bij de bouw van nieuwe woningen? Kan een goede openbare ruimte de veiligheid vergroten? Aanstaande maandag, 31 maart, ontvangt u het persbericht met de belangrijkste onderzoeksresultaten.

Nieuwsstudio
Andere prominente gasten in de Nieuwsstudio zijn o.a. Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, die zijn visie geeft op innovatie in de bouw en ontwikkelingen op de woningbouwmarkt. Doekle Terpstra, voorzitter HBO-raad, uit zijn zorgen over de aansluiting van onderwijs bij de arbeidsmarkt. Jan Terlouw, oud-senator 1e Kamer, gaat in op energiebesparing bij bestaande woningen.

Niet vergeten: parkeerplaats reserveren
Uitgebreide informatie over de nominaties, de andere 90 noviteiten, de vele seminars en het programma in de Nieuwsstudio vindt u op www.bouwrai.nl - Pers - Persberichten. Wilt u de BouwRAI bezoeken? U kunt zich dan melden bij de persbalie in de entree van de BouwRAI. Hier ontvangt u op vertoon van uw perslegitimatie een persbadge. Natuurlijk is er op de beursvloer ook een perskamer met veel persinformatie, werkfaciliteiten en catering. Komt u met de auto, dan raden wij u aan een parkeerplaats aan te vragen. Hiervoor en met vragen kunt u terecht bij Amsterdam RAI, afdeling Press & PR, Anita Kanters, T 020-5493127, E a.kanters@rai.nl.