Gemeente 's-Hertogenbosch

Den Bosch pakt overlast vuilniszakken aan
Vuilniszakken die te vroeg aan straat worden gezet, naast een container of zomaar in het openbaar gebied rondslingeren. Voortaan krijg je niet meer een proces-verbaal maar een rekening. Vanuit het principe "de vervuiler betaalt" worden illegaal in het openbaar gebied achtergelaten vuilniszakken onmiddellijk verwijderd door de gemeente en krijgt de vervuiler de rekening hiervan.

Wanneer overtreders achterhaald kunnen worden, krijgen ze een rekening thuis van 150 euro voor het opruimen van de vuilniszak. Bij herhaling betaalt de vervuiler niet alleen de kosten voor het opruimen, maar krijgt hij ook een proces-verbaal. De nieuwe aanpak wordt komend jaar getest in het centrum. Als de werkwijze effectief is dan wordt de regel toegepast in de hele gemeente.

Periode
Van 1 april 2008 tot 1 januari 2009 wordt de regel toegepast in het centrum. Hieronder vallen de buurten: Binnenstad Centrum, Binnenstad Oost, De Hofstad, Binnenstad Noord, 't Zand en Vughterpoort. Vóór 1 maart 2009 evalueert de gemeente het effect van de werkwijze. Als het bijdraagt aan een schonere openbare ruimte wordt de regel toegepast voor de hele gemeente. De proef wordt gehouden in het centrum omdat dit gebied het visitekaartje van de gemeente is voor externe bezoekers.

Tot nu toe maakte de milieupolitie een proces-verbaal op (strafrechtelijke handhaving), de kosten voor het opruimen van vuilniszak kwam voor rekening van de gemeente. Spoedeisende bestuursdwang (vorm van bestuursrechtelijke handhaving) moet hier een einde aan maken.

In de afvalwijzer en de afvalkalender staat aangegeven hoe en wanneer afval moet worden aangeboden. Een schone, hele en veilige openbare ruimte is uitgangspunt van het collegeprogramma 2006-2010. De beleidsregel "Bestuursrechtelijke handhaving overlast huisvuilzakken" is hier een uitwerking van. De regel kunt u nalezen op deze website onder Bestuur en Organisatie, Regelgeving.