Gemeente Heerlen
Aachen en Heerlen samen gastheer
Internationale Klimaatconferentie 2008

Gemeente Heerlen en Stadt Aachen zijn op 1,2,3 en 4 april 2008 gastheer van de jaarlijkse conferentie van de internationale Climate Alliance. De activiteiten van Climate Alliance worden in Nederland gecoördineerd door het Klimaatverbond Nederland. Heerlen en Aken hebben de handen ineengeslagen om te werken aan het tegengaan van klimaatverandering. Want klimaatverandering stopt niet bij onze stads- of landsgrenzen.

De conferentie begint op dinsdagmiddag 1 april met een ludieke ontvangst van de 'ijsklompcompetitie'. Daarna een rondrit door Aken met aansluitend een diner. Op woensdag 2 en donderdag 3 april vindt de conferentie plaats in het Eurogress in Aken. Op woensdagavond is er een diner op kasteel Hoensbroek en op vrijdag 4 april wordt een excursie georganiseerd naar Super-C in Aken en het Mijnwaterproject in Heerlerheide, een tweetal zeer bijzondere geothermieprojecten in deze regio.

Thema Grenze(n)loze klimaataanpak
Als thema voor de conferentie is gekozen voor: Grenze(n)loze klimaataanpak. Tijdens de eerste conferentiedag wordt een overzicht gegeven van de Europese klimaataanpak en de wijze waarop Duitsland en Nederland hier vorm aan geven. Tijdens een aantal workshops zullen zo'n 200 ambtenaren en vooraanstaande politici uit verschillende Europese steden verschillende thema's op het gebied van klimaat en milieu bespreken. Aandacht gaat bijvoorbeeld uit naar de kansen voor de lokale economie, energiebruggen tussen noord en zuid, ruimtelijke adaptatiestrategieën, aanpak van renovatieprojecten en energiealternatieven in het verkeer. Ook zullen een aantal succesvolle projecten uit Europese steden aan elkaar gepresenteerd worden.

Tweede conferentie: Minewater08

Op 4 en 5 juni wordt ter afsluiting van het Mijnwaterproject ook de grote internationale conferentie 'Minewater08' georganiseerd. Hier wordt de in Heerlen opgedane kennis met het mijnwaterproject gedeeld met geïnteresseerden uit de hele wereld. De conferentie is op 4 juni in Heerlen en op 5 juni in Aken. Meer informatie over de conferentie is te vinden op de website www.minewater08.info.

Goede samenwerking
Tussen de gemeente Heerlen en Stadt Aachen bestaat al geruime tijd een intensieve economische samenwerking op het gebied van Nieuwe Energie. Science and Businesspark Avantis , het enige grensoverschrijdende businesspark in Europa, is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Eind vorig jaar werd hier Energy Hills opgericht, het grootste grensoverschrijdende netwerk op het gebied van energie in Europa. In Energy Hills werken innovatieve bedrijven samen met toponderzoeks- en opleidingsinstellingen aan energie-oplossingen voor onze toekomst.

Heerlen, energieke stad
Nieuwe Energie bindt en verbindt Heerlen: energie legt een link tussen het verleden en de toekomst van onze stad. Daarnaast verbindt Nieuwe Energie het werken aan een schonere wereld en een versterking van onze economische structuur. Heerlen biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en onderzoeksinstellingen waar elke dag gewerkt wordt aan innovatieve en toekomstbestendige oplossingen voor onze energiehuishouding. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis vormt het dynamische en economische hart. Ook geven wij zelf het goede voorbeeld door volop te investeren in duurzaamheids- en energieprojecten op straat, op school en in de wijken. Denk alleen al aan het Mijnwaterproject. Heerlen is trots op haar energieverleden en trots op haar energietoekomst. Wij zijn Heerlen, wij zijn energie.

Gemeente Heerlen, 19 februari 2008