Sudan: ruim een miljoen kinderen weer naar school
02 april 2008, Juba - In het zuiden van Sudan beginnen 1,3 miljoen kinderen aan het nieuwe schooljaar. Dankzij een door Unicef gesteunde 'Terug naar school'-campagne is het aantal kinderen dat in Zuid-Sudan onderwijs volgt enorm gestegen. Ter vergelijking: in 2005 gingen hier maar 340.000 kinderen naar school.

Meisjes maken 34 procent uit van de 1,3 miljoen kinderen die in Zuid-Sudan naar school gaan. Foto: Unicef Sudan/Carrillo Meisjes maken 34 procent uit van de 1,3 miljoen kinderen die in Zuid-Sudan naar school gaan. Foto: Unicef Sudan/Carrillo

De campagne, die een jaar nadat Noord- en Zuid-Sudan een vredesovereenkomst tekenden van start ging, wordt geleid door de Zuid-Sudanese overheid. Met hulp van Unicef wil zij ervoor zorgen dat straks meer dan twee miljoen kinderen onderwijs volgen en dat de kinderen die al op school zitten extra ondersteuning krijgen.

Gemeenschappen in Zuid-Sudan zijn inmiddels voorzien van miljoenen schooltassen, boeken, potloden en andere schoolmaterialen, die met behulp van trucks, boten en zelfs dragers zijn aangevoerd. Meisjes maken 34 procent uit van de 1,3 miljoen kinderen die in Zuid-Sudan naar school gaan. Dat is een hoog aantal; tijdens de oorlog tussen het Zuiden en Noord-Sudan maakte minder dan 1 procent van de meisjes de basisschool af.

Nieuwe scholen
Unicef steunt de Zuid-Sudanese overheid ook bij de bouw van 200 nieuwe permanente schooltjes. Daarnaast krijgen bijna 300 schoolgebouwtjes een opknapbeurt. Kinderen die voorheen buiten les kregen, volgen nu lessen in tenten totdat ze terechtkunnen in een permanent klaslokaal. 5.000 onderwijzers hebben met hulp van Unicef een training gekregen en er is geïnvesteerd in de ontwikkeling van Engelstalige leerstof.

De 'Terug naar school'-campagne wordt financieel gesteund door diverse donoren, waaronder de Nederlandse regering. Unicef meldt dat zij nog eens 15 miljoen dollar (ruim 9,5 miljoen euro) nodig heeft om de hulp aan het onderwijs in Zuid-Sudan te kunnen voortzetten.