Gemeente Purmerend

Belang patient nog steeds voorop

31 maart 2008

Gemeente, huisartsenvereniging en zorgverzekeraar zetten samenwerking voort

Vandaag tekenen Gemeente Purmerend, Huisartsen Vereniging Waterland (HVW) en zorgverzekeraar Groene Land PWZ Achmea Zorgverzekeringen N.V. de verlenging van het Purmerendse huisartsenconvenant. Hiermee continueren zij de in 2007 gemaakte afspraken met als doel de Purmerendse eerstelijns gezondheidszorg zo optimaal mogelijk te organiseren. Partijen zoals huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders worden aangespoord om in het belang van de patiënt intensiever samen te werken. Idealiter vindt deze samenwerking zo veel mogelijk plaats onder één dak, in een zogeheten HOED (Huisartsen Onder Een Dak) of GOED (Gezondheidscentrum Onder Een Dak).

De gemeente Purmerend blijft zich inspannen om zo goed mogelijke voorwaarden te scheppen inzake huisvesting voor dergelijke bedrijfsruimten en voorzieningen, om gezamenlijke nieuwbouw te bevorderen en om op te treden als ruimtelijke ordening adviseur voor opstartende praktijken.

Voor Purmerend staat het zo goed mogelijk waarborgen van continuïteit en kwaliteit van de huisartsenzorg voorop. Wethouder Mona Keijzer: "Hoewel de gemeente zelf geen huisartsen opleidt en de gezamenlijke praktijken niet bouwt, hebben we wel een positieve rol in het bereikbaar krijgen en houden van huisartsenzorg voor Purmerenders. Er moeten voldoende huisartsen zijn in Purmerend, zodat eerstelijns gezondheidszorg voor iedereen laagdrempelig beschikbaar is."

Zorgverzekeraar Achmea blijft zich inspannen om praktijken te begeleiden om hun bedrijfsvoering te moderniseren, onderlinge uitwisseling tussen praktijken te bevorderen en projectbegeleiding aan te bieden. Achmea kan eventueel een extra financiële bijdrage leveren om toch een gezamenlijke praktijk te kunnen starten.

De Huisartsenvereniging Waterland blijft zich inspannen om haar leden te motiveren om zo vroeg mogelijk samenwerking met andere huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders te zoeken.